Kielemezték a kormánypárt miskolci kudarcát – a szigorúan  bizalmas példányok egyediek –  az a stáb készítette amelyik a kampányt szervezte – a nevesítés még  hátra van

Egy jól megszerkesztett magyarázatot küldtek a központnak a miskolci választások kimenetelének a kudarcáról. A kampányszervezők stábja közösen írta meg a feljegyzést, amelyet a kormánypárti politikusok már Balatonalmádiban alaposan tanulmányoztak. A mű szigorúan bizalmas, helyben csak néhány olyan számozott példány maradhatott, amelyek mindegyikében van egy apró hiba. Így ha ez nyilvánosságra kerülne, azonnal kiderülne a szivárogtató személye.

Érdekes, hogy mivel ez kollektív munka eredménye a kampány szervezői egyáltalán nem hibáztatják magukat a kudarcért. Ellenkezőleg, tárgyilagos kritikával az elmúlt kilenc esztendőben elkövetett tévedések következményeit taglalják. Van olyan részlet, amely ténylegesen önkritikus. Például a miskolci börtönkórház csípőből való elutasítását úgy vélik, hogy az Jobbik sikereként, a malmukra hajtotta a vizet.

Megvallják, hogy a korábbi sikerek elbizakodottá tették a vezetést, s elhanyagolták a múltbéli polgári körökkel való kapcsolattartást. Óriási távolságtartás volt a helyi vezetés és a szimpatizánsok között. Sajnálatos, hogy ebből az anyagban senkit nem neveznek meg személy szerint, de szóba kerül egyes vezetők arroganciája, pökhendisége a választóikkal szemben. Azt is megfogalmazták, hogy a Kriza huszárok és a polgárok közötti felesleges konfliktusok és az ezer kamerák városa projekt   kifejezetten káros volt a városvezetés számára.

Ez a tanulmány nem egyedi. Igazából – a hírek szerint valamennyi megyéből kértek ilyen magyarázatot, helyzetelemzést a helyi Fidesz vezetőktől. Viszont a miskolci anyagnak az a pikantériája, hogy azok állították össze, akik vastagon benne voltak az előre nem számított kudarc előidézésében. Aki ezt elolvashatta az hiányolhatta, egy szó sem esett az ellenzéki összefogásról,  a civilek, a függetlenek ,a változást akarók csapatmunkájáról. Viszont leírták, hogy a miskolci polgárok állítólag hálátlanok. Így szó szerint.

Közben a régióban sok más egyéb pletyka is kering. Volt egy rendkívüli holdingülés, ahol nemcsak egyszerű személyi változásokról döntöttek még mielőtt az új vezetés átvette volna az irányítást. Először itt került napirendre a régi káderek számbavétele, hogy ki hová tud menni.  Mindenkit megnyugtattak, hogy erre is készült egy pontos stratégia, senki nem marad állás nélkül, becsületbeli ügy , hogy mindenkiről megfelelő módon gondoskodjanak. Ez egy nemes gesztus.