Borsod 24 – mi legyen az árulóval – Ekecs Géza kérdezi

 

2019.11.14. Ekecs Géza

 

Miközben a miskolci városházán első, alakuló ülését tartotta az ellenzéki többségű önkormányzati testület, csak kevesen emlékeztek meg arról, hogy éppen egy hónappal korábban árulta el a lehető legdurvább módszerrel a fideszes hatalom ellen induló összefogást Csontos Róbert képviselőjelölt.

Az egykori tornatanár ugyan a választások előtti héten eltűnt az emberek szeme elől, de azóta visszatért a civil életbe, és éli világát: úgy tesz, mintha semmi nem történt volna október 8-án. Edzéseket tart a rábízott miskolci junior kézilabdásoknak, alkalmanként maga is pályára lép a megyei bajnokságban szereplő felnőtt csapatban, igazgatja a miskolci CutlerFitness edzőtermet, közben kedélyesen facebookozik. Nagy kérdés, meddig tűrik ezt szó nélkül a cserben hagyottak.

Csontos a pályán

Óriási gyomros volt a Velünk a Város összefogás jelöltjeinek és aktivistáiknak, nem utolsó sorban reménybeli választóinak az akkor egyfolytában a kormánypárti városvezetés propagandáját harsogó Minap.hu felületén megjelent közlemény, mely Csontos Róbert, a miskolci 14-es körzet jelöltjének pálfordulásáról tudósított.

A nyilvánvalóan jó előre, a hivatalos fideszes szövegírók (talán Balázsi Tibor, esetleg Zárug Péter Farkas?)által összeállított bejelentés arról szólt, hogy hirtelen megvilágosodott a képviselőaspiráns. Rájött, Veres Pál – a későbbi polgármester – az MSZP és a DK befolyása alatt áll, olyan üzletember pénzeli, aki ellen nyomozást folytatnak a hatóságok, így azonnali hatállyal visszalép a további kampánytól és nem indul a képviselői helyért.

A 19 körzetből néhány nappal korábban Kőhalmi Sándor képviselőjelölt halála miatt egyet már elveszítő ellenzék tehetetlen volt, a törvények szerint ilyen későn már nem lehetett tenni semmit az ellen, hogy a Lyukóvölgyben és az Újgyőri főtér környékén megint az a Deák-Bárdos Mihály nyerje a mandátumot. Az az egykori birkózó, aki rendre erőszakos módszerekkel oldja meg a vitáit, és emiatt a bíróság előtt is állt már, de próbára bocsátással megúszta az esetet. Az árulással tehát már a választások előtt 2:0-ra állt a Fidesz-Ellenzék küzdelem a városban.

Bár sokan azt hitték, a történések a Kriza Ákos helyére beugró Alakszai Zoltán és a kormánypártok malmára hajtják a vizet, az összefogást szerencsére végül nem rázta meg a váratlan fordulat. A szavazókat sem zavarta meg Csontos erkölcstelen döntése, vasárnap nagy többséggel sikerült győznie Veres Pálnak és még 15 jelöltnek. A szavazások estéjén az idő előrehaladtával egyre boldogabb hangulatban zajló ellenzéki eredményvárón aztán sokak nagy megdöbbenésére a korábban elérhetetlen Csontos Róbert már Messenger-üzenetben gratulált egyik volt aktivistájának, és azt is megírta:

„Nem tehettem mást”

“Robi” chat üzenete közvetlenül a választás után

De vajon mi is történhetett pontosan az egykori elismert kézilabdázóval, miért vállalta ezt a példátlan tettet, amikor egy nappal korábban még az LKM kapujában kampányolt Veres Pál mellett? Az első tippek szerint megzsarolták „Robit”. A tömegek számára ma az ilyen módszerek már simán elképzelhetők, egy mocskos eszközökkel játszott kampányba napjainkban minden belefér. Egyesek azt állították, minden bizonnyal róla is a Borkai Zsoltéhoz hasonló kompromittáló videó került elő, amelyet nagyon nem szeretett volna az interneten viszont látni, hiszen az ilyesmi egy (volt) pedagógus esetében különösen súlyos következményekkel járhat.

Mások arra esküdtek, hogy pénz volt a dologban: a szakadt VW kisbusszal közlekedő, nemrég elvált Csontos egy komolyabb, nyolc számjegyű összeget kapott a tettéért – a választások előtt kiélezett küzdelemben ezt is simán el tudta képzelni az utca embere a hatalmát féltő városházi stábról. Nem segített a tisztán látásban, hogy az áruló képviselőjelölt testvére is posztolt a Facebookon a történtekről: előbb azt írta, hogy „arra senki nem jött rá, hogy ezek nem Robi szavai, hanem a FIDESZ-é?”, majd az szivárgott ki a baráti köréből, hogy tényleg nem tehetett mást az egykori tornatanár.

Csalódott aktivisták által átragasztott szóróanyagok

A győzelmi mámor után persze jöttek a feladatok, és a hatalomra jutott ellenzék soraiban végül egyre kevesebbet beszéltek a 14-es körzetben történtekről. Csak egy maroknyi csapat, Csontos Róbert egykori kampánystábja tudta nehezen feldolgozni a tényt, hogy több havi munkájukat vette semmibe a csaló politikus, és még csak arra sem méltatta őket, hogy beszéljen velük a történtekről. Jobb híján így nyomozásba kezdtek az ismerősi körükben, és az információgyűjtés meglepő fordulatot eredményezett.

Kiderült, hogy a szálakat háttérben a miskolci kézilabdaéletben fontos személynek számító Horváth Zoltán, ismertebb nevén Hurka mozgatta.

Az illető úr Facebook-oldalán nem kell sokáig kutatni, hogy fideszes prominensekkel készült közös fotókat találjunk, és ahhoz is nyílt titok, hogy a sportág a kormánypárt finanszírozása, irányítása alatt áll a borsodi megyeszékhelyen, tehát mind ő, mind Csontos Róbert a hosszú évek alatt függő viszonyba került a városházától.

Sokak szerint már Robi öt évvel ezelőtti polgármester-jelöltsége is hasonló okokra volt visszavezethető, hiszen akkor is szükség volt valakire, aki voksokat vesz el az ellenzéki pártok esélyeseitől. a 2019-es mesterterv viszont ennél kifinomultabb volt: az árulót előbb ismét jelölti pozícióig juttatták, majd a lehető legvégső határidőig beépülve hagyták Veres Pál csapatában. Ezalatt Csontosnak kemény színjátékot kellett játszania, kampányolt, fotózkodott, beszédeket mondott, megbeszélésekre járt, és szivárogtatta az információt Horváth Zoltánon keresztül a Fidesznek. Öt nappal a voksolás előtt aztán aláírt egy nyilatkozatot, majd Ausztriába utazott és a választásokig eltűnt az emberek elől.

Kellemes hajóút

Azóta viszont ismét itt él közöttünk. Lelkiismeretfurdalás nélkül tanítja a miskolci kézilabdás fiatalokat, akik nem pontosan érthetik, hogy „Robi bá” mit is tett, miképpen egyeztethető össze bármiféle erkölccsel a barátaink, a csapatunk elárulása. Az egykori sportember a felnőtt kézilabdások között is pályára lép, de nem zavarja, hogy összesúgnak a háta mögött, hogy „nézzétek, itt a gerinctelen csaló”. Ugyanígy emelt fővel sétál be munkahelyére nap mint nap, és teszi a dolgát, alkalmanként edz is a CutlerFitness miskolci, Régiposta úti termeiben, ahol sem a munkaadókat, sem a vendégeket nem zavarja, kinek a társaságában dolgoznak, emelgetik a súlyokat.

Egy erkölcsös világban Csontos Róbertnek már réges-rég el kellett volna költöznie a borsodi megyeszékhelyről, és egy távoli városban új életet kezdve lehetne csak esélye megfelelni a társadalmi normáknak.

De Miskolc más. Itt csak abban bízhatnak a becsapott emberek, a sokezer szavazó, a megvezetett aktivisták és az átvert ellenzéki képviselők, hogy a sors majd egyszer ebben a kérdésben is igazságot szolgáltat…

Szerkesztő – ez egy többszereplős dráma. Mit nem adnék ha minden érintett kitálalna elmondaná, mikor mennyit ajánlottak neki az indulásért vagy a visszalépésért. Még érdekfeszítőbb lenne ha az is kiderülne, hogy az ajánlattevők kinek pénzéből voltak ennyire gavallérok.

Gondolom, most sokan legyintenek, minek erőlködni, sose tudjuk meg vagy csak egyszer majd nagyon későn, amikor már minden mindegy. Fura érzés azt gondolni, hogy a választás se sokban különbözik a foci világától. Itt is csak a pénzről van szó, a sok pénzről. Vigaszként , Amerikában sincs másként , a korlátlan lehetőségek hazájában se történt meg, hogy egy csórót válasszanak elnöknek. Persze nem is lenne jó húzás, hiszen, ahogy mondták mindenki annyit ér amennyije van.  Ebből levezethető, aki a saját boldogulásával se birkózik meg arra nem érdemes a sorsunkat bízni.