ITT VAN ITTHON – ÚJRA LESZ KOCSONYAFESZTIVÁL MISKOLCON!-  Rózsa Edit győzelme  – mi lesz  jövőre

 

A Miskolci Kocsonyafesztivál részleteiről, a rendezvény időpontjáról sajtótájékoztatón számolt be Veres Pál polgármester és Rózsa Edit tulajdonos-alapító, a Miskolci Kocsonya védjegy licenctulajdonosa pénteken.

A felek szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy „a Kocsonyafesztivál Miskolcon van itthon, Miskolcon és Miskolc városánál van a helye, mert azt szeretnénk, ha a fesztivál minden miskolcié lenne”. A dokumentumban kinyilvánítják azon szándékot, hogy „a jogok és márkanevek kérdését rendezzük a tulajdonos javára döntő kúriai ítéletnek megfelelően, úgy, hogy azokat a város jogszerűen használhassa és Miskolc városa jogtulajdonosként, az alapító támogatásával, az általa meghatározott elvek mentén, és az ő részvételével szervezhesse meg a jövőben a Kocsonyafesztivált.

Miskolc polgármestere úgy fogalmazott, a városnak „egykoron volt egy országszerte ismert, a miskolciak körében legendás rendezvénye”. Veres Pál hozzátette, az előző városvezetés alatt, ahogy telt az idő, a rendezvénynek folyamatosan csökkent az ázsiója, leginkább azért, mert megszűnt belőle az, ami egykoron igazán naggyá tette: Miskolc szeretete, a város iránti rajongás és büszkeség.

– A választások előtt ígértem: újra lesz Kocsonyafesztivál Miskolcon. Hiszem, hogy a büszkeség újra megteremthető, a városszeretet újra megjelenik majd a rendezvényen – hangsúlyozta a polgármester, bejelentve: „a kényszerű száműzetést követően” 2020. február 14-16. között újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált, ami hazatér a borsodi megyeszékhelyre. A részletek kidolgozása még tart, elkezdték az egyeztetéseket.

Emlékeztetett, az elmúlt évek a névhasználat feletti pereskedéssel, politikai és jogi játszmákkal teltek, amin a miskolciak csak veszítettek. Veres Pál úgy fogalmazott: „elűzték” a kiváló minősítésű, többszöri marketingdíjas, turisztikai nívódíjas nemzetközi fesztivált, ami a miskolciak leginkább szeretett, és az ország harmadik legnagyobb szabadtéri, téli rendezvénye volt akkoriban.

A szándéknyilatkozatban foglaltak mellett a felek kinyilvánították azt is, hogy „az azonos, vagy hasonló nevű és karakterű miskolci rendezvények 2014-19. közötti megrendezése jogszabálysértő módon történt azáltal, hogy Rózsa Edit jogait nem vették figyelembe, becsületét súlyosan sértő magatartást tanúsítottak”.

– Kijelentjük azt is, hogy a Kocsonyafesztivál megrendezése a jövőben törvényes keretek között történik majd. A programot meglátásunk szerint nem szabad és nem lehet Rózsa Edit nélkül megszervezni, hiszen ő tette azzá, ami fénykorában volt. Számítunk arra, hogy a fesztivált együtt, sikeresen újra fogjuk tudni építeni. A város ehhez biztosítja a feltételeket és a szervezői kapacitást – tudatta a polgármester, hangsúlyozva elkötelezettségét abban, hogy a Miskolci Kocsonyafesztivál újra városunk egyik fő attrakciója legyen.

Rózsa Edit elmondása szerint már a kezdetektől olyan közösségi rendezvényt szeretett volna, ami a miskolciak sajátja, aminek maguk is tevékeny résztvevői. – A Kocsonyafesztiválnak valóban lelke van. Értékeinket ápolni kell és továbbadni, amit a városvezetés most lehetővé tesz – hangoztatta.

A Miskolci Kocsonyafesztivál tulajdonos-alapítója úgy fogalmazott, „nem háborúzni jöttem, hanem békét, nyugalmat, élményt és örömet adni”. – A bizalom, a büszkeség újraépítése kulcsfeladatunk. A fesztivál közös szervezése azt jelenti, hogy tudunk minél többet adni egymásnak, a miskolciak közösségének – emelte ki, hozzátéve: az átláthatóság a bizalom egyik alappillére lesz.

A sajtótájékoztató végén Rózsa Edit visszaadta a város kulcsát Miskolc polgármesterének. Hat évvel ezelőtt ugyanis három napig, a hagyomány szerint, őrizhette azt a fesztivál ideje alatt. Az akkori polgármesternek már nem volt lehetősége átadni. Most ezt pótolta. Ő maga pedig egy béka kitűzőt kapott Veres Páltól.