Megtalálták a hasnyálmirigy rák ellenszerét? – Izraelben kísérletezték ki

Az eddig jobbára stroke-os betegek kezelésében alkalmazott PJ34 nevű molekula sikerrel vette fel a harcot a hasnyálmirigyrák ellen: a Tel Aviv Egyetemen elvégzett kutatások során arra jöttek rá, hogy a rákos egerekbe fecskendezett szer hatására a daganat lebontja önmagát, lényegében tehát elpusztul. Ha minden jól megy, hamarosan nagyobb állatokon, később pedig embereken is kipróbálhatják az eljárást. 

 

A PJ34 nevű, eddig a stroke terápiában használt molekula váratlan tulajdonságára derült fény a Tel Aviv Egyetemen: beteg egerekben rövid idő alatt elpusztította az egyik legagresszívabb daganatos betegséget, a hasnyálmirigyrákot. A tudósok azt állítják: egy hónappal az első kezelés után a daganat sejtjeinek 90 százaléka elhalt.

Elképzelhető, hogy a felfedezés sikerrel alkalmazható lesz emberek esetében is. Ez különösen fontos lenne, hiszen a hasnyálmirigyrák a legtöbb kezelésnek ellenáll, s így kevés esélyt ad a túlélésre.

 

A kísérleteket Malka Cohen-Armon professzor és csapata végezte el a Tel Aviv Egyetemen, szoros együttműködésben dolgozva a Talia Golan által vezetett kutatókkal a ramat gani rákkutató központból. A kutatók rákos sejteket juttattak az egerek bőre alá, majd PJ34 molekulát fecskendeztek beléjük, hogy megfigyeljék a hatását. Két hét elteltével a kutatók azt tapasztalták, hogy a daganat jelentős mértékben visszahúzódott, 30 nap elteltével pedig mintegy 90 százalékban eltűnt, a PJ34 voltaképpen sejthalált okozott.

Hamarosan kezdődhetnek a nagyobb állatokkal tervezett kísérletek, amelyeket mintegy két év múlva követhet az embereken elvégzendő próba is.

(A The Times of Israel cikke alapján)