A Kreml pénteken közölte, hogy az Oroszországban drogcsempészetért bebörtönzött amerika-izraeli állampolgár nem kért kegyelmet, ami késlelteti a lehetséges szabadon bocsátását.

 

 

 

A Reuters hírügynökség szerint a Kreml szóvivője, Dmitrij Peskov kijelentette, hogy Naama Issachar nem részesülhet elnöki kegyelmben hivatalosan kérelem benyújtása nélkül.

 

„Oroszországban olyan törvények vannak, amelyeket tiszteletben kell tartani” mondta Peskov az izraeli Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök reggel landolt Izraelben, hogy részt vegyen az V. Holokauszt Világfórumon a Jad Vasemben, Jeruzsálemben.

 

Első útja Benjamin Netanjahu megbízott miniszterelnökhöz vezetett a miniszterelnöki rezidenciába egy munkra reggelire. Később csatlakozott hozzájuk a Moszkvában 7,5 év börtönre ítélt Naama Issachar édesanyja, Jaffa.

 

A Jaffa és Putyin közötti találkozót a jeruzsálemi ortodox egyház pártriárkája, III. Theopilus segítette elő, aki szintén jelen volt a megbeszélésen.

 

„Most fejeztünk be egy nagyszerű találkozót, amelynek végére, Putyin elnök kérésére, Jaffa, Naama Issachar édesanyja is csatlakozott”, mondta Netanjahu.

 

„Találkoztam Naama anyjával és egyértelmű, hogy jó családból származik. Ismerem a miniszterelnök álláspontját az ügyben, és mindez figyelembe lesz véve a döntéshozatalánál. Azt mondtam Jaffának, és újra elmondom: minden rendben lesz”, mondta Putyin a sajtótájékoztatón a Netanjahu házaspár és Jaffa Issachar mellett állva, hozzátéve, Naama még aznap találkozni fog az orosz emberi jogi bizottság vezetőjével a börtönben.

 

Az elmúlt egy hétben Netanjahu és névtelenül nyilatkozó izraeli tisztviselők is többször optimizmusuknak adtak hangot Issachar kiszabadulása kapcsán.

 

Mind Netanjahu mind Reuven Rivlin elnök korábban hivatalos levelet küldött Putyinnak arra kérve, hogy részesítse elnöki kegyelemben Naamát.

 

Jaffa Isszachar a jeruzsálemi találkozó után azt nyilatkozta, „Putyin azt mondta, nekem: ‘Hazahozom a lányt. Tényleg.’ Várunk és meglátjuk, mi lesz, nincs időpont a szabadon engedésére.”

 

Izrael szerdán tájékoztatta Oroszországot, hogy megkezdte a Jeruzsálem óvárosában található Sándor udvar átadását az orosz ortodox egyháznak, mondta Zeev Elkin környezetvédelmi miniszter, aki az orosz-izraeli Kereskedelmi és Gazdasági Bizottság társelnöke is egyben, a TASS orosz hírügynökségnek.

 

„Január 22-én értesítettük az orosz felet a legújabb fejleményekről. Reagálva Oroszország múltban benyújtott kérésére Izrael megkezdte a jogi eljárást az orosz ortodox egyház nyilvántartásba vételére mint a Sándor udvar tulajdonosa,” mondta. „Az izraeli törvények szerint Oroszországnak az ingatlanra vonatkozó követeléseit háromszor kell közzétenni [Izraelben], és ha ezt a pillanatot követő 60 napon belül nem támadják meg, akkor automatikusan nyilvántartásba kerül. Ha komoly okokkal állnak elő a követelések ellen, akkor a kérdés bíróság elé kerül.”

 

A földet, amire a kompexum épült, III. Sándor orosz cár vette 1859-ben.

 

A Sándor udvar átadását az Igazságügyi Minisztérium tisztviselői mellett a volt Szovjetunióból Izraelbe bevándorló Elkin valamint a Knesszet elnöke, Juli Edelstein is ellenezte.

 

Az izraeli-amerikai kettős állampolgár 26 éves Issachar tavaly áprilisban átutazóban volt a moszkvai repülőterén, hazafelé tartva Indiából Izraelbe. A vámtisztviselők közel 9,6 gramm marihuánát találtak a bőröndjében, és letartóztatták kábítószer-birtoklásért. Néhány héttel később a vádakat súlyosbították kábítószer-csempészeti kísérletre, majd két hete 7,5 év börtönre ítélték.

 

Az orosz bíróság december 16-án elutasította a Issachar fellebbezését.

 

Issachar azt mondta a tárgyaláson, hogy nem tudta, mi szerepel a vallomásban, amit aláírt, mert oroszul volt, és nem volt jelen tolmács. „Nem tudtam, hogy egy vallomást írok alá,” és arra utalt, hogy a dokumentuk bizonyos részeit meghamisíthatták.

 

Issachar védelmi csapata, Vadim Klyuvgant orosz ügyvéd vezetésével azt mondta a bíróságnak, hogy nem Issachar vásárolta a táskájában lévő kábítószereket, és nem tudta, hogy kábítószer van nála.

 

A fellebbezés fő érve az az állítás volt, hogy mivel átutazóban volt, és nem szándékozott elhagyni a repülőteret, nem történt csempészet, így az elkövetett bűncselekmény kismértékű volt.

 

Klyuvgant azt állította, hogy nem utal semmi arra, hogy védence bűncselekményt szándékozott volna elkövetni, továbbá kérte, hogy a táskában talált kábítószereket mint bizonyítékot utasítsák el, mivel a táska átkutatására megfelelő felhatalmazás nélkül került sor.

 

Oroszország korábban fogolycserét ajánlott Izraelnek, alkutárgyának használva Naamát egy orosz hackerért.

 

Alekszej Burkov orosz hackert 2015-ben tartóztatták le, miközben Izraelben vakációzott, az Interpoltól kapott riasztást követően.

 

Az Egyesült Államok amerikai állampolgárok hitelkártya-adatait tartalmazó adatbázisok feltörésével és a hitelkártya-adatok más hackerekkel való megosztásával vádolja Burkovot, és követelte a kiadatását.

 

Burkov 2015. évi letartóztatása után az akkori igazságügyi miniszter, Ajelet Saked aláírta a végzést, hogy kiadják a férfit az Egyesült Államoknak.

 

A kiadatás előtt azonban az izraeli jogszabályoknak megfelelően bírósági felülvizsgálat szükséges, amelyet az igazságügyi minisztérium második végzése követett.

 

Oroszország többször kérte Izraelt, hogy engedje szabadon Burkovot, de az izraeli tisztviselők azt felelték, hogy várják meg a bírósági határozatot.

 

Röviddel Issachar letartóztatása után az oroszok felvetették az ügyét Burkovval kapcsolatban.

 

Nyáron egy ponton az oroszok hivatalosan felajánlották a fogolycserét, de Izrael ezt két okból elutasította. Egyfelől nagy nehézségekbe ütközne jogilag egy ilyen megállapodás jóváhagyása, másfelől Izrael nem akarta elutasítani az USA kiadatási kérelmét.

 

Augusztus végén az izraeli legfelsőbb bíróság jóváhagyta Burkov kiadatását az Egyesült Államoknak.

 

Két héttel később Benjamin Netanjahu Szocsiban találkozott Putyinnal. Az izraeli tisztviselők szerint megvitatásra került az orosz javaslat, és Netanjahu hangsúlyozta Putyinnak, hogy az orosz ügyészek Issachar ellen kért büntetése aránytalan. Netanjahu továbbá hangsúlyozta Putyinnak, hogy még ha bele is menne egy ilyen megállapodásba, a legfelsőbb bíróság ellehetetlenítené.

 

Amir Ohana igazságügyi miniszter október végén aláírta a határozatot Alekszej Burkov orosz hacker kiadatására az Egyesült Államoknak.

 

Burkov csütörtökön a virginiai szövetségi bíróság előtt bűnösnek vallotta magát egy olyan weboldal üzemeltetéséért, ami 20 millió dollár értékű hitelkártya csalás elkövetését tette lehetővé.