Csak pislogok, mint a levelibéka a miskolci kocsonyában – mondja Rózsa Edit
rozsa edit

 

 

Lehet, hogy ismét havas lesz a fesztivál? Mivel már nagyon megkívántam a kocsonyát betértem a miskolci UNIÓ Coop Búza téri vásárcsarnokába. Nem csalódtam, halomban kínálták a s csípős és a füstölt húsosat. Kiváló minőség, csillagos ötös készítőjének. Különben máshol is körülnéztem, még sehol nem volt, legyen ez az idei etalon kocsonyából.

Magam se akarom elhinni, hogy hét év után ismét fesztivál és nem farsang lesz a miskolci kocsonyalegenda emlékére – mondja Rózsa Edit, a szabadalmaztatott ötlet gazdája. Mint ismeretes, hosszas pereskedés után, a kúria jogerős ítéletével visszakerült Rózsa Edithez a Kocsonyafesztivál rendezési joga. Ám a csaknem 13 esztendeig tartó önállóság után most Miskolc városával közösen szervezi meg a fesztivált.

Érdemes megemlíteni, hogy az idén a város profi rendezvényszervező stábja gondoskodik a fesztivál minden apró részletéről. Editnek, mint operatív rendezőnek, tanácsadónak nem lesznek sem extra, sem extrém ötletei, most nem gondol helikopteres békaesőre. Igen, egyszer ilyen is volt a Hősök terén, amikor egymást tapostuk az égből hulló pamut brekkencsekért.

Akárcsak korábban, az idén is megrendezik a fesztivál nulladik napját. Szigorúan zárt körben. A Szentpéteri kapui Őszi Napsugár Otthonban ugyanis békás műsorral kedveskednek az időseknek, s több mint száz kocsonyát is kiosztanak nekik. A szervezők így gondoskodnak arról, hogy azok is részesei legyenek a legendás fesztiválnak, akik nem tudnak kisétálni a főutcára.

Mint minden esztendőben most is kiírják a város legjobb kocsonyájára szóló pályázatot. Mesterszakácsok és persze mi civilek döntünk majd a legjobbakról. Rózsa Edit emlékei szerint mindig is nehéz volt a sok jó közül a legjobbat választani, díjazni. Hiszen Kandik Ferenc vagy Molnárné Erzsike finoman remegő kocsonyái megizzasztották a zsűrit a döntéskor.

Még a Kocsonyafesztivál el sem kezdődött, Edit már egy újabb helyi legenda megzenésítésére edz. Régi terve, hogy Kasza Sára történetéből egy másik különleges fesztivált szervezne.

Hogy ki is volt Sára, azt még nem árulta el, javasolta, a kíváncsibbak utánanézhetnek a város krónikájában.