Kopogtat a koronavírus – legyünk résen – apósom ilyenkor már spájzolt – keletről vártuk, de délről jöhet

 Nyugalom.

A hazai operatív törzs szerint felkészültünk a legrosszabbra is. Jómagam meg is bízom bennük. Ám eszembe jut ilyenkor a drága jó apósom aki nem a Szabad Európa rádiót hallgatta.  Mégis mindig tudta, hogy mikor milyen konfliktus van a szovjet kínai határon. Mint tagja a polgári védelemnek arról is idejébe értesült ha elrendelték a tervszerű összetartást. Magyarul a készültséget. S a mezőcsáti laktanyából se ki se be nem mehetett senki. Na, Ő ilyenkor vett szalonnát, kolbászt, halkonzervet, olajat, lisztet, cukrot, gyufát, gyertyát és szappant. Hozzá mosóport és vécépapírt. Közben mondogatta, eleget éhezett a munkaszolgálatban, senkinek nem kívánja ugyanezt. Nos, számolgattam most lenne 103 esztendős, de gyufánk, szappanunk s toalettpapír tekercsek tucatjával maradtak utána. Tehát ahogy elnéztem az olaszországi régió kifosztott boltjait, az üres standokat a szupermarketekben magam is elgondolkodtam. Mi a jobb ha marad utánam egy karton halkonzerv és száz családi kenőmájas vagy alkalomadtán be kell érnem korgó gyomorral és üres teával? Persze lehet, hogy vészhelyzetben a hazai segélyszervezetek nem hagyják magára a karanténba kényszerült lakosságot. Erre fogadok, ha kell bármilyen tétben. Akár két karton löncshúsban is.

Kéri Zoltán mezőcsáti aranyéremmel kitüntetett bádogos mester, éppen egy művel a kezében. Annak a műhelynek az ajtajában áll amelynek a hátsó raktárában még az egerek se halhattak éhen. Bab , tojás, kolbász és zsír mindig frissen lett pótolva a kincsesbányájában.

Egy-egy Milánó és Padova környéki régiót zártak le hermetikusan. Az éjjeli órákra az egészségügyi vesztegzárhoz szükséges lépéseket már megtették: olasz fegyveres erők érkeztek a helyszínre, lezárták a kijelölt térségbe bevezető utakat. Az utcákat is rendőrök és katonák ellenőrzik. Kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

Senki sem hagyhatja el a területet, és senki sem léphet be oda.

Az egyelőre kéthetes vesztegzár bevezetéséhez a római kormány nemzetbiztonsági készültséget rendelt el az adott területeken: ezzel tudta elérni az itt élők mozgásának korlátozását.

HASONLÓ INTÉZKEDÉST EDDIG CSAK TERRORISTA VESZÉLY ESETÉN RENDELTEK EL OLASZORSZÁGBAN.
A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardia tartományban, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo’ Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az utóbbi két nap alatt alatt ezen a két területen óráról-órára emelkedett a fertőzöttek száma.

Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. A polgári védelem eddigi adatai szerint 76-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és két idős személy meghalt. Lombardiában 54, Venetóban 17 a fertőzöttek száma, Emilia Romagnában és Lazióban 2-2, Piemontéban 1 beteget tartanak számon. Egy korábbi fertőzött, egy a kínai Vuhanból visszatért olasz fiatalember, meggyógyult és kiengedték a római kórházból.

Az érintett térségekben felfüggesztették a termelési tevékenységet, zárva vannak a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok. A lakosokat arra kérték ne csoportosuljanak, ha tehetik, maradjanak otthon. Az érintett településekre steril folyosókon keresztül érkeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek.

A KORMÁNYFŐ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE ÉS TÜRELEMRE SZÓLÍTOTTA FEL A VESZTEGZÁR ALÁ HELYEZETTEKET. AKI MEGSZEGI AZ ELŐÍRÁSOKAT, ÉS KILÉP A LEZÁRT TERÜLETEKRŐL, TÖBB MINT 200 EURÓS PÉNZBÍRSÁGOT ÉS HÁROM HÓNAPI TERJEDŐ BÖRTÖNT KOCKÁZTAT.
Az egészségügyi hatóságok nem zárják ki a fertőzés további terjedését: ha a járvány területe bővül, a vesztegzár térségét is növelik majd. A lombardiai Milánóban a lakosok már szombaton megrohamozták az üzleteket, miután Giuseppe Sala főpolgármester arra kérte őket, korlátozzák a közösségi találkozásokat. Az észak-olaszországi térségben tervezett vásárokat felfüggesztették. Giorgio Armani zárt ajtók mögött – közönség nélkül – tartotta meg bemutatóját a milánói divathéten. Több olaszországi múzeum jelezte, hogy bezárja kapuit. Még a dél-olasz Szicíliában is óvintézkedéseket vezettek be.

Az Il Giornale olasz napilapot idézve az MTI azt írja, a fegyveres erők 19 kaszárnyáját készítették elő az esetleges újabb fertőzöttek elszigetelésére. Kétezer katonát helyeztek készenlétbe.

Giuseppe Conte szerint a fertőzöttek számának hirtelen növekedése a “szigorú és hatékony” olaszországi egészségügyi ellenőrzéseknek az eredménye. A miniszterelnök szerint az olasz egészségügyi hatóságok az egyetlenek, melyek tüzetesen tesztelik a fertőzésgyanús betegeket, így több esetet tudtak azonosítani. Olasz egészségügyi szakértők úgy vélték, az első betegnél mulasztás történt, és nem azonosították időben, hogy koronavírus-fertőzésről van szó, ezért terjedt el a fertőzés.