Egy félévtizede lakatlan bérlemény – Miskolcon százával lehetnek még ilyenek – feltárják a Holding mulasztásait
Ez a lakás öt éve lakatlan
Ez egy konyha – volt
A radiátor – nyomokban
A víz kikötve
Itt még galambok is fészkeltek
A papírtartót ne keressék
Nem kell félni, a logó vezetékben nincs áram

Szilágyi Szabolcs és Szarka Dénes a Velünk a város frakció miskolci önkormányzati képviselői egy nagyon különös sajtótájékoztatóra invitálták a médiát ma délután. Bejárhattunk egy jobb sorsra érdemes, Avasi, Áfonya utcai panellakást. A képek majd önmagukért beszélnek.

A terület képviselői elmondták, hogy az előző városvezetés több mint száz lepusztult ingatlant hagyott maga után. S miközben fiatal családok százai hiába pályáznak szociális bérlakásokra a Miskolci Holding vezetése megfeledkezett ezeknek a rendbehozataláról. Szomorú, hogy ezzel nemcsak sok miskolcit kényszerítettek a város elhagyására, de a bérbeadás elmulasztásával jelentős anyagi veszteség érte az ingatlankezelő vállalatot. Ezen a téren sürgős intézkedést javasolnak.

Szilágyi Szabolcs és Szarka Dénes önkormányzati képviselők

Ezt csak magam jegyzem meg, hogy lehetőség lett volna ezeknek a lakásoknak a kiadására úgy is, hogy a rendbehozatal költségeit betudják a bérleti díjba. Ismerve a mostani albérleti árakat még ebben a formában is kiadhatók lettek volna ezek a fészekrakók által leamortizált lakások.

A képviselők elmondták, hogy ebben a témában alaposan felmérik a helyzetet, megvizsgálják az üresen álló lakások számát és mindent megtesznek a mielőbbi hasznosításukra. Itt említem meg, hogy mielőtt a kamerákkal bementünk volna a képeken látható lakásba próbáltam becsengetni a szomszédokhoz. Az egyikőjük se nyitott ajtót viszont a bejárat elé felszerelt sing- sing típusú rácsok mindent elárultak arról, hogy milyen lehetett az élet a korábbi szomszédokkal.

Ennek kapcsán szóba került a város közbiztonsága is.  Szilágyi Szabolcs el mondotta, hogy ez a Nagy Miskolc program keretében továbbra is kiemelt támogatást kap. A MIÖR hétszáz milliós támogatása mellett folytatódik a köztéri kamerák kihelyezése. A cél, hogy a rendészet fókuszába ne csak a parkolási visszásságok legyenek, hanem a rendőrséggel való közös járőrözés során a valódi bűnügyileg fertőzött területeken is erőt demonstráljanak.

Megtudtuk, a két képviselő Avasi, régóta helybéli, tehát a városnegyed összes problémájával naponta szembesülnek. Tudják, ismerik az ottani választól elvárásait, igényeit és e szerint dolgoznak mindannyiukért.