Párizsban bemutatásra kerültek az európai antiszemitizmus kutatás első eredményei -Franciaországban  tartotta éves konferenciáját az Európai Zsidó Szövetség-Tett és Védelem Alapítvány közleménye
slomo

Budapest, 2020. február 26., szerda (OS)

A kontinens zsidóságát fenyegető fizikai veszélyeztetettség és azsidó identitás megerősítésének jegyében zajlott az Európai Zsidó Szövetség (EJA) 2020. évi konferenciája. A Párizsban tartott rendezvényt a francia zsidó hitközséggel, a Consistoire CentralIsraélite de France-szal és az Európai Tett és Védelem Liga (APL)együttműködésben szervezte a Szövetség. A kétnapos eseményen képviseltették magukat többek között a francia, belga, magyar,lengyel, ukrán, olasz, spanyol és román hitközségek és zsidó szervezetek, valamint jelen volt Nicole Belloubet, francia igazságügyi miniszter, Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere és Anders Fogh Rasmussen, a NATO korábbi főtitkára, Dánia volt miniszterelnöke és több más európai politikai vezető. A magyar kormányt Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes-államtitkára képviselte.

Az esemény megnyitóján Menachem Margolin rabbi, az EJA elnöke hangsúlyozta: nem elég, hogy a zsidó közösségek és az európai politikusok vészkiáltásokat hallatnak a növekvő antiszemitizmus miatt, konkrét lépésekre, operatív megoldásokra van szükség, legyen szó a zsidó közösségek építéséről, vagy az antiszemitizmus elleni fellépésről.

Köves Slomó, az APL alapítója úgy fogalmazott, hogy látva az európai antiszemitizmus növekvő tendenciáit, a továbbiakban nem lehet az antiszemitizmus elleni fellépést “politikai pártokra, jó szándékú civil zsidó lobbi szervezetekre és aktivistákra bízni. A vallásos zsidóságnak is ki kell vennie a részét az antiszemitizmus elleni küzdelemből, méghozzá a legprofesszionálisabb módon.” A rabbi szerint az egyre gyakoribb fizikai támadásokban is megjelenőgyűlölet elsőként a jól látható célpontként szolgáló vallásos zsidókat veszi célba. Köves előadásában bemutatta az APL megbízásából, az IPSOS 2019 végén végzett, európai antiszemitizmust vizsgáló közvélemény-kutatásának első eredményeit. A Kovács András professzor által vezetett kutatás egyedülálló a maga nemében, hisz 16 országban, több mint 15 ezer fős mintavétel alapján közel 500 ezer adatot gyűjtve ad átfogó és országspecifikus képet az európai antiszemitizmus mértékéről és mintáiról. A kutatás az antiszemita előítéletesség tartalmát a kognitív,ismereteken alapuló és asszertív, érzelmi viszonyra utalókérdésekkel és azokra adott válaszokkal mérte. Összességében az európai válaszadók 17%-a úgy gondolja, hogy a zsidók soha nem képesek integrálódni a társadalomba. A zsidók túl nagy befolyását az országra átlagosan 15%-uk gondolja, és 21%-a véli azt, hogy a zsidók túl sokat beszélnek a Holokausztról. A teljes kutatás ez év júniusában kerül publikálásra.

 

Yoel Mergui a francia zsidó hitközség, a Consistoire elnöke is

köszöntötte a szövetséghez tartozó párizsi és vidéki közösségek

vezetőit és a pozitív zsidó identitás megőrzésének fontosságáról, az

optimizmus erejéről beszélt. Felidézte, hogy a konferencia

helyszínéül szolgáló új zsidó közösségi központ építésének elején, a

véres toulouse-i terrortámadások után sokan gondolták úgy, hogy

felesleges új centrumot építeni, hisz Franciaországban nincs jövője

a zsidóságnak. Yoel Mergui viszont azon az állásponton volt, hogy a

gyűlölet elleni nem lehet meneküléssel harcolni, az egyetlen

lehetséges válasz az építkezés. Az elnök köszönetet mondott Anne

Hidalgo párizsi főpolgármesternek, külön megköszönve, hogy a központ

előtti tér a városháza jóváhagyásával a Place de Jerusalem nevet

viselheti.

Nicole Belloubet, francia igazságügyi miniszter tolmácsolta

kormánya üzenetét, hangsúlyozva, hogy a francia kormány és a

köztársaság számára elképzelhetetlen a zsidók nélküli Franciaország.

A tárcavezető sorra vette a francia kormány által foganatosított

konkrét, antiszemitizmus elleni intézkedéseket, kiemelve, hogy

kormánypárti javaslatra a nemzetgyűlés az antiszemitizmus fogalmát

az anticionizmusra is kiterjesztette.

Kiadó: Tett és Védelem Alapítvány