Egy volt vadászpilótát neveztek ki az Iszlám Köztársaság elleni küzdelem élére – gyanúsan magyaros a neve – Tal Kalman
egyenruha izr.

Aviv Kochavi vezérkari főnök kedden kinevezte Tal Kalman dandártábornokot a vezérkar új igazgatóságának élére, mely elsősorban Izrael Iszlám Köztársaság elleni küzdelmére összpontosít.

A pozíciót Kochavi ötéves Momentum-tervének (héberül Tenufa) részeként hozták létre.

Az egykori vadászgép pilóta Kalman jelenleg az Izraeli Védelmi Erők Stratégiai Hadosztályát vezeti, az új pozíció betöltése előtt vezérőnaggyá léptetik elő.

Kalman részlege kifejezetten az iráni fenyegetés elhárításáért lesz felelős, Irán megbízottjai, köztük a libanoni Hezbollah terrorszervezet továbbra is az Északi Parancsnoksághoz tartozik.

Ezen felül feladata lesz a katonaság nagyobb volumenű stratégiáinak és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése is.

Ennek értelmében az Izraeli Védelmi Erők Összekötő Egysége, amely a külföldi hadseregekkel való kapcsolattartásért felel, átkerül ebbe az új igazgatóságba, a Tervezési Hadosztállyal együtt. Jelenleg ez a két egység az Izraeli Védelmi Erők Tervezési Igazgatóságához tartozik.

Kochavi továbbá úgy döntött, hogy Tomer Bar dandártábornok fogja átvenni a hadsereg megreformált Tervezési Igazgatóságának irányítását, melynek feladata az új harci és fegyveres technikák fejlesztésének felügyelete, különös tekintettel a taktikákra és technikákra, amelyek megkövetelik a különféle katonai ágak közötti együttműködést.

A Bar együtt fog működni a Védelmi Minisztériummal és a védelmi vállalkozókkal új fegyverek és felszerelések fejlesztésében és beszerzésében.

Bart a pozíció betöltése előtt vezérőrnaggyá léptetik elő.

Az Izraeli Védelmi Erők Polgárvédelmi Parancsnokságának vezetőjét, Tamir Jidai vezérőrnagyot, a Központi Parancsnokság vezetője, Nadav Padan vezérőrnagy utódjának nevezték ki.

Jidai utódja a Polgárvédelmi Parancsnokság élén Uri Gordon dandártábornok lesz, akit szintén vezérőrnagyi rangra emelnek.

Az előléptetéseket Naftali Bennett megbízott védelmi miniszter jóváhagyta.

Kochavi a hónap elején ismertette a Momentum részleteit a hadsereg minden parancsnoka előtt alezredesi rangtól felfelé.

„A fenyegetések nem várnak,” mondta a magas rangú tiszteknek Kochavi. „Egyedülálló helyzetben vagyunk, ha nem taposunk keményen a gázra, és szó szerint növeljük az iramot, egy rés fog keletkezni – nem egy hónap, nem egy év alatt, hanem a következő néhány évben. Ez fogja eldönteni, hogyan győzünk.”

„Mire épül a terv? Az ellenség felfedezésének nagymértékben megnövelt képességére, az ellenség elpusztításának nagymértékben megnövelt képességére, az integrációra, amely lehetővé teszi számunkra, hogy nagyon-nagyon hatékonyak lehessünk… A több évre szóló Momentum-terv végrehajtása lehetővé teszi az Izraeli Védelmi Erők számára, hogy jelentősen növelje képességeit. A terv növeli az Izraeli Védelmi Erők halálos erejét … ami megteremti a háború időtartamának lerövidítéséhez szükséges feltételeket.”