Négy nagyváros megállapodása – megalapították a Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szolnok gazdasági tengelyt

2020. március 03. kedd 18:16
Létre kell hozni a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Szolnok tengelyű észak-magyarországi gazdasági övezetet, amely képes bekapcsolni a gazdaság, az oktatás, a kultúra, a turisztika és a sport területén megvalósuló fejlődésbe a határon túli területeket és azok lakosságát is – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
Az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá az érintett megyei jogú városok polgármesterei, köztük Miskolc képviseletében Veres Pál polgármester az Innovációs és Technológiai Minisztériumban.
Az erről szóló hír meggyőző , megnyugtató és biztató azoknak kétkedőknek akik attól tartottak, hogy az októberi választások után Miskolc elszigetelődik. Az eddigi tapasztalatok szerint városunk a legjobb úton halad, hogy felzárkózzon a fejlettebb térségekhez , ebben az igyekezetben a kormánnyal való folyamatos kapcsolat és konzultáció a garancia. Egyedi, Északkelet-Magyarország nemzeti, gazdasági és kulturális övezetre irányuló komplex fejlesztési megoldásokra van szükség – hangsúlyozta Palkovics László.  A térség koncentrált felkarolása nemcsak a megyeközpontok, hanem az övezet egyéb településeinek fejlődésére és az egész vidékre pozitív hatást fog gyakorolni. Kiemelte: a cél a gazdasági övezet népességmegtartó erejének növelése. Minden adott ahhoz, hogy sikeres, mindenki számára előnyös együttműködés alakuljon ki a térség települése, gazdasági szereplői és lakosai között – fűzte hozzá.