Zárlat alá kerül Betlehem a koronavírus miatt – az izraeli és a palesztin hatóság együttesen küzd a járványhelyzet kezelésén – végül talán ez lesz ami meghozza a várva várt békét

 

 

 

 

 

 

 

A Védelmi Minisztérium nyilatkozata szerint Naftali Bennett megbízott védelmi miniszter csütörtök este a Palesztin Hatósággal koordinálva elrendelte az izraeli hadseregnek Betlehem teljes zárlat alá helyezését, miután 7 koronavírusos esetet diagnosztizáltak a városban.

 

A városba való ki- és belépés további utasításig nem lehetséges.

 

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász egy hónapos vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt, többek között bezárva minden iskolát és egyetemet.

 

Izrael és a Palesztin Hatóság tisztviselői ritka lépésként csütörtökön találkoztak, hogy összehangolt erőfeszítéseket a koronavírus megfékezésére.

 

Mindkét fél megosztotta az eddig összegyűjtött információkat a vírus terjedéséről, és összehangolt álláspontokat alakított ki a betegség kezelésének jövőbeli lépéseiről. Ezenkívül a tisztviselők úgy döntöttek, hogy együttmüködnek az epidemiológiai vizsgálatokban, különös tekintettel azokra a turistákra, akik mind Izraelben, mind Júdea és Szamária Palesztin Hatóság ellenörzése alatt álló területein jártak.

 

Izraelben csütörtökön a megerősített koronavírus esetek száma 17-re nőtt.

 

A Népesség- és Bevándorlási Hatóság frissítette listáját azokról az országokról, ahonnan Izrael nem fogad látogatókat.

 

A listán szereplő országok: Dél-Korea, Japán, Hania, Makaó, Hongkong, Thaiföld, Szingapúr, Irán, Svájc, Andorra, Ausztria, Libanon, Irak, Szíria, Németország, San Marino, Olaszország, Franciaország és Spanyolország.

 

A fenti országokból hazatérő izraelieknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk

 

Jelenleg több ezer izraeli van házi karantén alatt, köztük 3694 középiskolás.

 

A rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy bűnügyi vizsgálatot indított nyolc személy ellen, akik megsértették az állam házi karanténra vonatkozó rendeleteit vagy megtévesztették az egészségügyi minisztérium ellenőreit.

 

„Az izraeli rendőrség az államügyészséggel együttműködve azon dolgozik, hogy mindenkit bíróság elé állítson, aki úgy dönt, hogy figyelmen kívül hagyja az Egészségügyi Minisztérium utasításait, és tettével – szándékosan vagy gondatlanságból – növeli a koronavírus terjedésének veszélyét”, nyilatkozta a rendőrség.

 

A 12-es csatorna szerint azok, akik megsértik a rendeleteket, akár hét év börtönre is számíthatnak.

 

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szerda délután sajtótájékoztatót tartott, bejelentve a koronavírus elterjedése elleni küzdelem érdekében hozott új intézkedéseket, és felszólította az izraelieket, hogy tartózkodjanak a kézfogástól.

 

A miniszterelnök szerint a világ egy epidémia közepén van, „ez az igazság, és ezt ki kell mondani.”

 

„Szigorú intézkedéseket tettünk a [vírus] terjedésének megakadályozására”, mondta Netanjahu.

 

Jáákov Litzman egészségügyi miniszter szerint a koronavírus miatt az 5000 főnél nagyobb tömeget vonzó gyűlések nem engedélyezettek.

 

„Nem engedélyezzük a nemzetközi konferenciákat Izraelben” tette hozzá Litzman, a miniszterelnök után beszélve. „Ez nemzetközi dolog. Vannak országok, amelyek dolgoznak rajta és különböző lépéseket tesznek, és vannak olyan országok, amelyek még nem internalizálták a helyzet súlyosságát.”

 

A miniszter továbbá világossá tette, a Siratófalra a gyülekezési korlátozás nem érvényes.

 

David Lau askenázi főrabbi szerda délután rendeletet adott ki, melyben a mezuza csókolás elkerülésére szólított a koronavírus miatt.