Hol volt hol nem volt – a miskolci tévé hőskora – eljött a visszaemlékezések ideje
Miskolci tv

A képen az első miskolci városi televízió stábja látható. Hej ha én is köztetek lehettem volna … de nem voltam. Mégis magamnak vindikálom az első miskolci kábeltelevízió megteremtését.  Talán még sokan emlékeznek rá, hogy a városban először az Arany János utcai lottóházban volt önálló tévéadás azokon a hétfő esténként , amikor az egész országban csak mákosan sisteregtek képernyők. S itt az északi régióban addig forgattuk az antennákat míg be nem jött a szellemképes kassai adás. Igaz, hogy nem értettük, de csak volt valami azon a távolbalátón.

A nyolcvanas években volt egy bécsi barátom, a fiatalon elhunyt Koduba Gyuri aki apránként , de becsempészett nekem egy Saba képmagnót, egy asztalit és egy vállra akasztható felvevőt kamerával. S amikor már úgy éreztem, hogy helyem lenne a Cannesi filmfesztiválon rákapcsolódtam a Lottóház központi antennacsatlakozójára. Az épület mindkét liftjében előre kifüggesztettem mit is láthatnak hétfőnként. Általában egy egy jó magyar filmet vagy egy narrátoros nyugatról behozott alkotással bűvöltem el a lakótársaimat. Persze előtte volt egy bevezető előadás, én mint botcsinálta a bemondó köszöntöttem a ház népét és felajánlottam, aki nem találja a megfelelő csatornát, nyugodtan csengessen be a második emelet négyes számú lakásunkba.  Éltek is az ajánlattal, annyira, hogy míg ment az adás és emeletről emeletre jártam. Később amikor már többen is vettek képmagnót mindenki engem kért meg a beállításra. Végül mire beindult Miskolcon az első,  esküvőket videózó üzletágam ki kellett váltani az iparengedélyt. Ki rakattam a vörös téglás épület kapuja mellé a videó felvételkészítő iparos táblámat.

Csak úgy mondom Miskolcon még nem volt kábeltévé – nem volt városi televízió. S itt helyben Kerényi László barátommal együtt jártunk a Budapesti Műszaki egyetemre operatőr és dokumentumfilmes szakra. Kettőnknek volt meg a gyakorlata és a  szakvizsgája ebből a műfajból . S ahogy mondták , hiába volt Pistikének labdája, csak kimaradtunk a kezdő csapatból. Annak ellenére is, hogy Kovács László doktor az első már majdnem polgármester és Nikházy Gábor  valamint a Déli Hírlap Kft  kezdeményezte a városi tévécsatorna kábelrendszert kiépítését. Nyugati mintára. A Lajtán túl akkoriban már lecsengett a tetőantennás építkezési láz, s jobb helyeken 30–40 műsorból válogathattak a képernyő rabjai.

Folyt. köv.  A címképen felismerem Bekes Dezsőt, Kiss Lászlót, Kecskés Sándort,  Nagy Istvánt, Tolnai Attilát….szóval ennyi gyengült a memóriám…