Folytatódik a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház működésének átstrukturálása – baj esetén jó tudni
lázmérés

 

 

A koronavírus okozta járványügyi vészhelyzetre való tekintettel folytatódik a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház működésének átstrukturálása. Az ehhez szükség intézkedésekről a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház weboldalán tájékoztatja az érintetteket. Ez alapján a következő 72 órában az alábbi átszervezések történnek:

 

  1. Légzőszervi Rehabilitációs Osztály működését szüneteltetik.
  2. Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály működését szüneteltetik.
  3. Egynapos szemészeti sebészeti osztály működését szüneteltetik.
  4. A Csabai kapu 9-11. SZTK rendelő működését, a rendelési idők minimális megváltoztatása mellett, valamennyi szakma esetében folytatják.
  5. A Semmelweis Telephely Neurológiai Osztály, valamint Szülészet – Nőgyógyászati Osztálya tekintetében teljes körű szervezeti és feladatköri integráció történik a Megyei Kórházi telephelyre. Valamennyi, a fekvőbeteg ellátáshoz köthető tevékenységet a Megyei Kórházi telephely vesz át 2020. március 20-tól kezdődően. A szülészet – nőgyógyászat területén a szabad orvosválasztás lehetőségét változatlanul biztosítják.
  6. A III. Belgyógyászati Osztály és az V. Belgyógyászati Osztály esetében feladatköri integráció történik: a III. Belgyógyászati Osztály feladatát a Megyei Kórházi telephely Gasztroenterológiai Osztálya, az V. Belgyógyászat  általános belgyógyászati feladatát a Megyei Kórház Kardiológiai Osztálya veszi át. A fekvőbetegek átköltöztetése várhatóan 2020. március 21-én, szombaton történik meg.
  7. A IV. Belgyógyászati – Haematológiai Osztály, valamint az V. sz. Belgyógyászati Osztály haematológiai betegeinek ellátása áthelyezésre kerül a Szent Ferenc Tagkórház területére, a Reumatológiai Osztály fekvőbeteg részlegén, 2020. március 21-én, szombaton.
  8. A Semmelweis Tagkórház intenzívterápiás osztályáról a betegek áthelyezésre kerültek, az osztály kizárólag a koronavírus fertőzött betegek intenzívterápiás ellátását, illetve szükség szerinti lélegeztetését biztosítja majd.
  9. Az Infektológiai Osztály klasszikus infektológiai feladatait a továbbiakban a kórház szervspecifikus betegellátó egységei végzik. Az osztály kizárólag a koronavírus fertőzésgyanús, illetve a megbetegedett állampolgárok ellátását végzi.
  10. A vonatkozó miniszteri rendeleteknek megfelelően, a Szűrőcentrum tevékenységét felfüggesztik. A Szűrőcentrumban az Urológiai szakrendelést látogató betegek sürgősségi esetekben a Megyei Kórház telephelyén jelentkezzenek. Az onkológiai gondozó feladatait a Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Osztálya látja el.
  11. Az ismert koronavírus hordozók, illetve megbetegedettek sürgősségi műtéti ellátása és posztoperatív ellátása a Semmelweis Telephely nőgyógyászati műtőiben, valamint a posztoperatív részlegén történik.
  12. A Pszichiátriai Osztály működését részlegesen felfüggesztették, a fokozott megfigyelést, illetve ellátást igénylő betegek esetében az ellátási kötelezettséget várhatóan más intézmények veszik át, az ide vonatkozó intézkedés a Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről folyamatban van. A részleg kiürítésére akkor kerül sor, ha az idevonatkozó határozat megszületett.
  13. A Bőrgyógyászati osztály fekvőbeteg ellátása, valamint a kúraszerű ellátások a Megyei Kórházi telephely Fül-Orr-Gégészeti Osztályán folytatódnak.
  14. A lázas, tüdőgyulladásban szenvedő betegek, valamint a tüdőtuberkolózisos betegek ellátása a Tüdőgyógyászati Osztályon folytatódik, minden egyéb tüdőgyógyászati ellátás a Szent Ferenc Kórház I. Mozgásszervi rehabilitációs osztályára kerül. A tüdőgyógyászati ambuláns ellátás átkerül a Szent Ferenc Kórház épületébe.

 

Fenti intézkedések célja, hogy a jelenleg Semmelweis Tagkórházban ellátott betegek biztonságának és folyamatos ellátásának garantálása mellett 2020. március 23-ra felálljon egy olyan egészségügyi ellátó egység, amely kizárólag a Covid-19 vírus okozta járványveszély megelőzésére, illetve a megbetegedettek ellátására áll rendelkezésre. Az ágazatpolitikai vezetők részéről az intézkedés célja egyfelől a Covid-19 vírus által nem érintett betegek ellátásbiztonságának kiépítése, másfelől a betegségben érintett páciensek ellátásának speciális, magas szakmai színvonalon történő biztosítása. A foganatosított átszervezések és a jelenleg rendelkezésre álló humán-, eszköz- és pénzügyi-, anyagi források a hatékony járványügyi munkavégzést lehetővé teszik; a szakmai elvárásoknak az intézmény jelenleg maximálisan megfelel.