A kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot – még egy kis iszapbírkózás is várható

A kormány arra kéri minden parlamenti párt frakcióját, hogy támogassa a javaslatot.

 

A koronavírus törvény benyújtásával a kabinet célja, hogy a kormány

által eddig meghozott intézkedéseket az Országgyűlés megerősítse,

továbbá felhatalmazást adjon a kabinetnek további, a koronavírus

elleni küzdelemhez szükséges intézkedések megtételére. A járvány

alatt biztosítani kell minden szükséges eszközt a lehető

leghatékonyabb cselekvéshez, arra az esetre is, ha az Országgyűlés

nem tudna a szokásos menetrendben ülésezni. A járvány terjedésének

lassítása és negatív hatásainak enyhítése érdekében a kormánynak

továbbra is felelős döntéseket, adott esetben szokatlan és idegen

korlátozásokat kell hoznia, amelyek betartása, az összefogás és a

fegyelmezettség a legfontosabb feladatunk.

A felelősség a parlamenti frakcióknál van: a törvényjavaslatról az

Országgyűlés csak akkor dönthet, ha eltér a Házszabálytól, amihez a

parlamenti képviselők 4/5-ének támogatása szükséges. A kormány ezért

arra kér minden, a magyar emberek egészségéért felelősséget érző

parlamenti pártot és képviselőt, hogy támogassák a Házszabálytól

való eltérést, és a lehető leghamarabb vegyék napirendre a

törvényjavaslatot.

Kiadó: Igazságügyi Minisztérium

Az ellenzéki pártok hozzáállása kiszámítható. Az első hallásra elutasítják, nem akarnak ehhez a rendeleti úton történő kormányzáshoz aszisztálni. Lehet, hogy kivárják, mikor lesz ehhez hasonló kormányzási forma bevezetése az Európában. Túl nagy kockázatot vélnek ebben, noha mindenki tudja van egy bizonyos helyzet, amikor a parlamenti demokrácia a nagy többség túlélése érdekében lenne szükséges. Nagy a bizalmatlanság az ellenzéki politikusok körében. Ám lehet, hogy a közvélemény támogatása őket is meggyőzi, hogy a mostani krizis helyzetben olyan gyors és halaszthatatlan döntéseket kell meghozni, amelyekről nem lehet hetekig, de még órákig se lacafacázni. A megszavazást követően a parlament nélküli kormányzási forma  alkalmat adna arra, hogy ezt a különleges állapotot bármikor meghosszabbítsák. Csábító lehet bárki számára, hogy ezzel a jogával addig éljen amíg csak érdekei megkívánják.  Lehet, hogy erre a kölcsönös bizalmatlanságra mi fázunk rá. Ha ez mégis megvalósul az ellenzéki pártok szerepe formálissá válik, eltünik a parlament ahol véleményt nyílváníthatnak. Szomorú, hogy ebben a krizis helyzetben  még ezzel az iszapbírkózással is meg kell küzdeni. Talán egy hirtelen megvalósuló nagykoalacióval – német példára egymás keblére borulhatnának  az ország élén állók. Ez volt a fantáziám szüleménye.

Ám ha igaz az, hogy az utóbbi napokban az MSZP által javasolt ötletek közül sokat nemcsak megfontolt az operativ törzs , de meg is valósította, akkor bármi megtörténhet. Tudomásom szerint az iskolatévé, a receptkiváltás egyszerűsítése és még sok más okos javaslat szocialistapárti javaslat meghallgatásra talált  a kormánynál.

Különben ha az ellenzéki pártok elzárkóznak ettől, a krizishelyzet kezelésénél előforduló hibák tévedések ,a fontos döntések elfogadtatása körüli késlekedések felelősége akár rájuk is hull.