Újjépülnek a miskolci zsinagóga udvarházai – múzeummal nyitnak a világ felé –  dinamikusan haladnak a beruházással – egyenként imádkoznak, hogy visszaköltözhessenek
zsinagóga miskolc régi

Tavaly ősszel több százmillió forintos állami támogatással kezdődött a miskolci zsinagógát körbeölelő épületek átépítése, felújítása. A feladat korántsem egyszerű mivel az elmúlt másfél száz esztendő során felhúzott, átépített házak tervrajzai már elkallódtak. Az egymás mellé tapadó épületeket nem egyszerre húzták fel így csak a mostani bontáskor derülhetett ki, hogy sok helyen kőből, téglából és még vályogból is vannak tartófalak. Külön meglepetést okozott, hogy a vakolatok leverésekor megkerül a zsinagóga első mosóhelyisége is, amelyen héberül olvasható a női férfi felirat. Erről még a legidősebb hittestvérek se tudtak.

A személybejáró, a mártirok kapuja – ez is megváltozik.
Még a nagy felfordulás időszakában

A rekonstrukció során több statikai vizsgálatot kellett elvégezni. A közműtérkép pontatlansága is több váratlan meglepetést tartogatott. Az elmúlt évek során sok, egymással párhuzamos víz szennyvíz és egyéb közművezeték, egymást keresztezve került a föld alá. Mindez sok fejtörést okozott a beruházóknak.

Szlukovinyi Péter a közösség elnöke, bizakodó – terv szerint alakul a felújítás.
Az építkezés egy kis felfordulással jár
Ez a régi imaterem, amely egyidős a zsinagógával. Szerintem ez az első komolyam felújítása az épületnek.
Ezt a képet látva úgy tetszik mintha a kapualjat lesülyesztették volna
Feltehetően itt az iroda, a konyha és az egyéb szociális helyiség lesz
Beépitik a tetőrészt
Azt a téglaéépületet látjuk szembe, ahol az utolsó miskolci samesz Lauttman Lázár lakott a népes családjával
Balra az utolsó érintetlen házikó lehetett a zsinagóga első mosdója
Jobbra a zsidó fürdő a mikve, ha jut rá pénz azt is felújítják, az ide látogató vallásos zsidók ezt mindig hiányolják

Kiss Gábor, a Liz London kft vezetője, a beruházás műszaki ellenőre Grósz Endrével a miskolci zsidó hitközség ügyvezető igazgatójával hetente többször bejárja az építési területet. A kivitelező, a Köz –Lakép Zrt dinamikusan, jó ütemben végzi a munkát. Időarányosan nézve még nincs, komolyabb mértékű csúszás, ám a mostani járványhelyzetben senki nem garantálja, hogy a zömében vidékről bejáró dolgozók képesek lesznek e ezt a tempót tartani. Eredetileg május volt az átadási határidő és a műszaki ellenőrzés augusztusig is eltarthat. Addig a miskolci zsidó hitközség átmenetileg egy belvárosi bérelt házba költözött át.

Szlukovinyi Péter a közösség elnöke  mondotta, hogy az elmúlt hetven során ez az első komolyabb felújítás a zsinagóga udvarában. Leszámítva, a korábban létrehozott nyolclakásos szeretetotthont, ami mostanra viszont már teljesen lepusztult, de a jelenlegi rekonstrukcióból sajnos kimarad.

Jelenleg a Déryné utca homlokzat új arculatot kap és itt lesz egy mindenki által látogatható múzeum. Ennek az anyaga már gyűlik, jó részben már meg is van. Itt kap helyet a miskolci zsidóság története. Ha ez megvalósul és visszatér, a békebeli jó világ a helyi turizmus szolgálatába állítják. Hasonlóképen, mint a majdan megújuló zsinagógát, amelyet nemrégiben mentettek meg az alapok megerősítésével. Jelenleg sajnos a zsinagóga egyáltalán nem látogatható, hitéletre se alkalmas, mert átmenetileg felszedték a restaurálásra váró padsorokat. Itt érdemes megemlíteni, a zsinagóga hatalmas fakapuit, ajtóit a Mezőkövesdi Asztalosipari Kft restaurátorok felügyeletével újítja fel a kormány Bethlen Gábor alapítványának segítségével.

A hitélet a nagy ünnepek kivételével idáig is a mártírok kapuja melletti imateremben zajlott. Akik már látták ezt az épületrészt már most se ismernének rá. A tervek szerint minden részletében tágasabb szebb lesz és a mellette lévő szociális helyiségek és a kóser konyha komfortossá teszik az odalátogatók életét. Különös gonddal alakítják, ki az új irodarészt, ahol gondosan tárolhatják majd a közösség múltját őrző naplókat és a teljes archívumot.

A miskolci közösség más egyházakhoz a hívek egészségének megóvására most nem gyülekeznek. Szociális ügyekben viszont ügyeletet tartanak. Ilyen se volt még, hogy a közelgő nagy ünnepeket nem közösen ülik meg.

A jelenlegi helyzetben mindent megtesznek az idős magányos hittestvéreik ellátására, megsegítésére, gondjaik enyhítésére.  Naponta többször is leellenőrzik egymást, s külön imádkoznak, hogy az ország minél előbb megszabaduljon a járványtól, s vége legyen a kór terjedésének. S reménykednek abban, hogy a nagy őszi ünnepek idején visszafoglalhatják a Kazinczy utcai imaházat.

( A címképen az udvar eredeti állapota – ez már csak emlék mindannyiunknak.Ö)