Országos kijárási korlátozás szombattól –  nem tilalom – akár fél milliós is lehet a büntetés – ha elmúlt 65 esztendős három órája van vásárolni

 

 

 

 

Kijárási korlátozásokat vezetett be a Kormány a koronavírus-veszély miatt szombattól. A rendelet szerint mostantól mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el az otthonát. Alapos indoknak tekinthető többek között a gyermekekről, idősekről, betegekről való gondoskodás, a munkavégzés, az egészségügyi ellátás igénybevétele, a házasságkötés és temetés – kimondottan szűk családi körben -, az élelmiszer-, állateledel-, vagy tisztítószer- és higiéniaitermék-vásárlás, illetve a személyes megjelenést igénylő ügyintézés.

 

 

 

Azok, akiknek mindenképpen ki kell menniük az utcára, kötelesek egymástól másfél méter távolságot tartani, ez vonatkozik a tömegközlekedési eszközökön utazókra is. Tilos étterembe, kávézóba menni, kivéve az ilyen üzletek dolgozóit, és azokat a vásárlókat, akik elvitelre vesznek élelmiszert, de ők is csak addig tartózkodhatnak a vendéglátóipari egységekben, amíg az elvitelre vásárolt ételeket átveszik.

 

 

 

A 65 évnél idősebbek csak reggel 9 és 12 óra között mehetnek boltba, gyógyszertárba vagy drogériába.

 

Sportolni csak egyedül, vagy családtagokkal lehet, másoktól 1,5 méteres távolságot tartva.

 

 

 

A rendelkezések betartását a rendőrök és a honvédség munkatársai ellenőrzik, aki a rendeletben foglaltakat megszegi, szabálysértést követ el és ezért 5000-től 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

 

 

 

A szigorítások március 28-tól érvényesek.

 

További információt a www.miskolc.hu<http://www.miskolc.hu> oldalon találnak.