Koronavírus Izraelben: Netanjahu egyik tanácsadója is a fertőzöttek között; a Moszad 10 millió maszkot szerzett az országnak

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelenti, hogy átveszi a védelmi miniszteri posztot

 

Az Egészségügyi Minisztérium éjszaka közölt adatai szerint összesen 4347 izraeli tesztje lett pozitív a koronavírusra.

A 80 súlyos állapotban lévő személyből 63 lélegeztetőgépen van. 81 beteg állapota közepesen-súlyos.

Az elmúlt 24 órában hárommal nőtt és 15-re emelkedett a halottak száma.

A Palesztin Hatóság területén 100 koronavírusos esetet regisztráltak. A felgyógyultak száma 20, a halottaké 1.

A Gázai övezetben eddig 9 koronavírusos betegről számoltak be.

Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója, Mose Bar Sziman-Tov szerint az iskolák valószínűleg nem nyílnak újra Pészách ünnepe után, amely április 15-én ér véget. Valamint úgy véli, a hét végére megduplázódik a súlyos esetek száma.

„Arra számítok, hogy a hét végére több mint 150 súlyos esetünk lesz. Nem látok olyan modellt, amely szerint alacsony számú intubált vagy halott emberrel jutnánk ennek a végére”, nyilatkozta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

A további korlátozásokkal illetve a teljes zárlat lehetőségével foglalkozó kabinetülést az utolsó pillanatban vasárnap éjszakáról hétfő reggelre tették át.

Éjszaka 5773 kérelem érkezett munkanélküli-segélyre. Március eleje óta összesen 781991 izraeli regisztált, 90 százalékuk fizetés nélküli szabadságon van.

A munkanélküliségi ráta 22.7 százalékos.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök segítőjének tesztje pozitív lett a koronavírusra.

Rivka Paluck Netanjahu ultraortodox ügyekkel foglalkozó tanácsadója csütörtökön találkozott a miniszterelnökkel.

Netanjahu irodája korábban megerősítette a találkozót, hangsúlyozva, hogy a résztvevők az Egészségügyi Minisztérium rendeleteinek megfelelően tartották a 2 méter távolságot egymástól.

A médiának nyilatkozó források szerint a miniszterelnök és a találkozó többi résztvevője elképzelhető, hogy 14 napra karanténba vonul. Még vizsgálják, hogy Paluch kiket fertőzhetett meg.

A 12-es csatorna szerint a Moszad hírszerző szolgálat éjszaka 27 lélegeztetőt hozott Izraelbe.

A szolgálatot azzal bízták meg, hogy a világszerte tapasztalt hiány közepette biztosítsa az orvosi felszerelések beszerzését külföldről, meg nem határozott országokból. A Moszad ennek részeként 25 000 N95 légzőmaszkot és 10 millió műtéti maszkot szerzett. A jelentés szerint további 180 lélegeztetőgép érkezik szerdán Izraelbe.

A rendőrség reggel feloszlatott egy illegális imára gyülekezést Jeruzsálem keményvonalas ultraortodox Mea Searim negyedében. A művelet során letartóztattak három személyt.