Benjamin elhagyhatta a karantént – Izrael haza menekíti a polgárait

Az Egészségügyi Minisztérium értesítette Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnököt, hogy este 9 órakor elhagyhatja a karantént.

Netanjahu hétfőn óvintézkedésként karanténba vonult, miután kiderült, hogy ultraortodox ügyekért felelős tanácsadója, Rivka Paluch tesztje pozitív lett a koronavírusra. A miniszterelnök irodája szerint, nem tartózkodtak egy szobában az elmúlt két hétben.

Folyamatos az ellenőrzés
Se bukósisak se maszk – pénzbírság
Izraeli találmány az emberi hang alapján jelzi a fertözöttséget

Az Egészségügyi Minisztérium továbbá közölte, hogy szerdán befejezte Paluch epidemológiai vizsgálatát.

Délután Tel Avivból elindult az El Al közvetlen járata Melbourne-be, hogy kimenekítsen 180 izraelit, akik a vírus miatt Ausztráliában ragadtak. A Melbourne-Tel Aviv 17 óra 40 perces repülőút a légitársaság valaha volt leghosszabb kísérlete. A legutóbbi rekord múlt héten dőlt meg, egy 17 órás szintén mentőjárattal Peruból. A légitársaság eredetileg áprilisra tervezte a Tel-Aviv – Melbourne útvonal elindítását.

Kép megtekintése a Twitteren
Hosszu volt az út

Az El Al Jiszráel Katz külügyminiszter kérésére szervezte meg az akciót.

Az El Al szintén szerdán azt nyilatkozta, hogy a menetrend szerinti utasszállító járatainak felfüggesztését május 2-ig meghosszabbítja. A társaság továbba kijelentette, hogy továbbra is indít különleges járatokat a világ minden tájára, „a kül- és a védelmi minisztériumok igényei és követelései szerint”.

A teherszállító járatok szintén üzemelnek.

Szerda estére 6092-re emelkedett a koronavírusos esetek száma Izraelben.

95 személy állapota súlyos, közülük 81 lélegeztetőgépen van.

Az elhunytak száma 25.

Ramat Gan polgármestere, Karmel Sama-Hakohen levélben fordult Netanjahu miniszterelnökhöz és más kormányzati tisztviselőkhöz, általános zárlat kivetését követelve a szomszédos Bnei Brakra, ahol minden harmadik – 34% – tesztelt személyről kiderült, hogy koronavírusos. Tel Avivban ez 6% míg Jeruzsálemben 10%.

A polgármester szerint a szituáció Bnei Brakban Ramat Gan lakosait halálos veszélybe sodorja, és ha nem kerül sor azonnali intézkedésre, akkor a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.

Bnei Brak a világ egyik legsűrűbben lakott városa 198 863 lakossal, egy négyzetkilométerre több mint 27. 000 fő jut a Központi Statisztikai Hivatal szerint.

A város lakosainak túlnyomó többsége ultraortodox, ideértve néhány olyan keményvonalas szekta tagjait, akik ellenálltak a zsinagógák és iskolák bezárására irányuló kormányzati rendeleteknek. Néhány vezető rabbi kezdetben elutasította a vírus miatti pánikot, ám azóta a többség felszólította követőit, hogy tartsák be az Egészségügyi Minisztérium rendeleteit.

A koronavírussal diagnosztizált bnei brakiak száma a kedd esti 571-ről 730-ra ugrott reggelre.

Jeruzsálemben is jelentős ugrás tapasztalható, reggelre 650-ről 781-re nőtt a betegek száma.