Nem elég a vírusos járvány – Izraelben még földrengés is nehezítette a védekezést

Az elmúlt 24 órában 429 új koronavírusos esetet regisztráltak Izraelben, így a fertőzöttek száma 8018-ra emelkedett.

127 személy állapota súlyos, közülük 106 lélegeztetőn van.

A felépültek száma 477, az elhunytaké 47.

Továbbra is Jeruzsálemben és Bnei Brakban van a legtöbb koronavírusos eset.

A közel egymilliós fővárosban 1302 a fertőzöttek száma, míg a 200 000 fős, többnyire ultraortodox lakosú Bnei Brakban 1214.

A kormány csütörtökön Bnei Brakot korlátozás alá vont övezetté nyilvánította. Több mint 1000 rendőrt helyeztek ki a város ki- és bejáratainál.

A Pészach közeledtével az izraeli csapatok megkezdték az élelmiszer osztást az idős lakosság számára, köztük Bnei Brakban.

Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren

Az Ichilov Kórház, a tel-avivi önkormányzat és a Magen David Adom mentőszolgálat vasárnap délután 1 órakor áthajtós koronavírus tesztállomást nyit a menedékkérők számára Dél-Tel Avivban.

A létesítménybe olyan menedékkérőket várnak, akik az elmúlt 48 órában, láz, köhögés és hasmenés tüneteit tapasztalták.

Az állomás 8-16 óráig fog működni, a teszt ingyenes.

A Bituach Leumi vezetője szerint a munkanélküli és a sürgősségi segélyek nem kerülnek átutalásra a közelgő Pészách előtt.

„Sajnálatunkra és a nagy erőfeszítések ellenére nem leszünk képesek betartani az ütemtervet és teljesíteni a munkanélküli segélyek átutalását”, mondta Meir Spiegler a Maariv napilapnak, hozzátéve, hogy reméli, hogy a gyermekek számára készített sürgősségi segélyeke az ünnep előtt átutalásra kerülnek, az időseké azonban biztos, hogy nem.

„Általában havonta 17 000 munkanélküli segélyért folyamodó kérelmet kezelünk, de most már több mint egy milliónk van. Ebben a hónapban 700 000–800 000 előleget fizetünk 1000–2000 sékel összegben a munkanélkül maradtak számára. A rendszert nem ekkora kapacitásra tervezték”.

Izrael megalakítása óta ez az első alkalom, hogy az országban több mint egymillió munkanélküli van. a koronavírus-járvány miatt egyre több munkahelyet zártak be.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök múlt héten bejelentette, hogy az idősek és a családok gyerekenkét (4 gyerekig) 500 sékel támogatásban részesülnek az ünnep előtt. A miniszterelnöknek azt mondta, hogy a kifizetést egy sürgősségi jogszabályon keresztül hagyják jóvá, bürokrácia mentesen.

A miniszterelnöki hivatal vasárnap bejelentette, hogy a Védelmi Minisztérium fog segítséget nyújtani az időseket kezelő létesítményekben, a fertőzések növekvő száma miatt.

„A Védelmi Minisztériumot és a Polgárvédelmi Parancsnokságot jelölték ki, hogy operatív vonatkozásban segítsék az Egészségügyi Minisztériumot”.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a Polgárvédelmi Parancsnokság ellenzi a lépést.

Naftali Bennett megbízott védelmi miniszter szombaton azt nyilatkozta, hogy a koronavírus-járvány kezelését azonnal át kell adni az irodájának és az alá tartozó Izrael Védelmi Erőknek.

Az Egészségügyi Minisztériumnak segítenie kell az irányelvek meghatározásában. De azt nem operatív hierarchiára tervezték. „Nem hagynánk, hogy egy geológus [országos] műveletet végezzen, hogy megmentse az embereket a földrengéstől.”

Apropó földrengés. Eilat területén a Richter-skála szerinti 4,3-as erejű földrengést észleltek délelőtt.

Sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés.