Levél Izraelből – hatósági áras a maszk és a védőkesztyű -mindenkit szűrnek egy hanggenerátorral

Már 7. éve élünk Izraelben a kedves feleségemmel együtt..Néhány tanulság, hogy hogyan kezelik itt a koronavírus járványt. A kormány rendelkezései alapján a járvány kezdete óta tömegesen tesztelnek mindenkit. Nemcsak a gyanús eseteket, hanem MINDENKIT. Az izraeli gyorsteszt már a lélegzetből is kimutatja a fertőzést, percek alatt. Ilyen tesztet egyébként rajtunk is végeztek az egyik nagy patika bejáratánál. A karantén-szabályok betartását a rendőrség mellett az izraeli titkosszolgálat is felügyeli, még drónokat és egyéb digitális eszközöket is használnak ennek érdekében.

A városok határában mindenkit igazoltatnak az utazási tilalmak életbelépése óta, hogy ne legyen felesleges és veszélyes utazgatás. A háziorvosokkal most telefonon is lehet konzultálni, én is így intéztem a szokásos gyógyszereim receptjeit. Ezzel is segítik, hogy ne legyen felesleges és veszélyes mászkálás.

Digitális hangalapú virusszűrő – izraeli találmány – ezzel órák alatt ezreket lehet tesztelni

Már csak maszkban lehet kimozdulni egyébként, de van is maszk bőven, az állam által támogatott áron, akárcsak a kőzfertőtlenítő vagy a gumikesztyű. Mi 3 shekelért vettük a maszkok darabját, a kézfertőtlenítőt 8 shkelért, egy százas doboz gumikesztyűt pedig 15 shekelért. Az arányok érzékelésére: Izraelben a minimál órabér 30 shekel. Az állam limitálta ezen egészségügyi eszközök árát, tilos nyerészkedni ezeken a létfontosságú termékeken! A munkából kieső dolgozók állami támogatást kapnak, a nehéz helyzetben lévők pedig plusz szociális támogatásokat. Mindezen hatékony intézkedések következtében itt Izraelben már csökken a járvány lendülete, ráadásul már olyan szintre fejlesztették az orvosi kezeléseket, hogy jelenleg 100 százalékos a túlélési ráta. Azaz mindenki túlélheti itt Izraelben ezt a szörnyű betegséget… a szegény, a munkanélküli és az idős nyugdíjas is. Mert van elég kórházi ágy, van lélegeztetőgép és vannak profi orvosok, illetve nővérek. Mert Izraelben az ember a fontos és a kormány, az egészségügy mindent megtesz az izraeli állampolgárokért. Amúgy nagyon erős a társadalmi szolidaritás, figyelünk egymásra… egy hölgy például maszk nélkül akart bemenni az egyik üzletbe, mire úgy 5-6 ember szólt rá azonnal (köztük persze én is). Lehet ezt így is… azaz csak így érdemes – írja Dániel Péter a Szent Földről.

Itt jegyzem meg, izraeli találmány  – van egy készülék amely gyorsan, megbízhatóan a beszédhangból szűri ki a koronavirus jelenlétét a szervezetben. Figyelem, van ilyen is….!!!!! Péter azt is megírhatná, hogy hol ki gyártja és mennyiért adják!