Miskolc csak részben vizsgázott jól pénteken –  az alagút fogságába esett egy teherautó
lezárt parkoló tapolca

 

 

A képen látható autó beszorult az alagútba. Igazából ez kapóra jött, hiszen máris megakasztotta a Bükkbe készülő turázók özönét. Magam is gondolkóba estem, hogyan is szabadíthatták ki ezt a nagy kocsit a fogságából. Nos, kézenfekvő megoldásként leengedték a levegőt a gumijából és máris átjutott a túloldalra. Ám ez idő alatt alaposan feltornyosult a forgalom mindkét írányba. Egyébként nem ez az első ilyen balesete itt. Turistabuszokkal is gyakran megesik, a GPS meg is nem jelző előre, hogy itt magasságkorlátozásra kell számítani. Lehet, hogy nem kivitelezhető, de érdemes lenne az úttestet lemélyíteni az alagútban.

A kijárási korlátozás ellenére sajnos sokan választották a szabadtéri programokat, így adva munkát a város rendészeinek és a rendőröknek. Ezért a polgármester a húsvéti hétvégére még szigorúbb fellépést kért a rendészet munkatársaitól.

 

Veres Pál Miskolc MJV polgármestere tekintettel a veszélyhelyzetben elrendelt meghosszabbított kijárási korlátozásra, a miskolci lakosság védelmében április 10. (péntek) reggel 8 órától április 13. (hétfő) 24 óráig elrendelte a turista forgalomban, és a hosszú hétvégéken gyakran használt parkolók lezárását. A lezárást a Miskolci Önkormányzati Rendészet kordonokkal biztosította. A miskolctapolcai úton és a Majális park felhajtónál pedig a rendőrség tartott ellenőrzést, felhívta az autósok figyelmét arra, hogy nem lehet parkolni a nagy parkolókban, valamint arra, kerüljék a csoportosulást és tartsák be a kijárási korlátozás előírásait.

 

Az önkormányzati szigorítás péntek délelőtt hatásos volt, de délutánra a tapolcai sétányok, a Hejőliget és a Népkert megteltek. A rendészeknek tucatnyi esetben kellett figyelmeztetniük a Miskolctapolcán sétálókat, kerékpározókat, vagy éppen a Hejőligetben piknikezőket, akik 8-10 fős csoportokban üldögéltek.

A Népkertben a kosárlabda- és a BMX pályán alakult ki kisebb tömeg, de a rendészek ebben az esetben is figyelmeztették a fiatalokat a veszélyhelyzetre. Voltak, akik a Bükkben szerettek volna szalonnát sütni, de a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai itt is idejében érkeztek, felhívták a figyelmüket arra, hogy ez most tilos.

A Vasgyári piaccal szembeni élelmiszerboltnál többször is kellett intézkedniük a rendészeknek és a rendőrségnek is. A környéken élők ugyanis egész nap vásároltak, sorban álltak az utcán és nem tartották be a 1,5 méteres távolságot.

 

Gondot okozott az is, hogy a parkolók lezárása miatt sokan az út mellett vagy zöldfelületen parkoltak, ami tilos és bírsággal szankcionálható. A pénteki tapasztalatok alapján Veres Pál polgármester szigorúbb intézkedést kért a rendészektől, így szombaton és vasárnap ezt a közösségellenes magatartást is fokozottan ellenőrzi a rendészet és a rendőrség.

 

Mivel a járvány lassítására továbbra is egyetlen hatásos módszer van, ha mindenki, aki teheti otthon marad, ezért a közterületeken való csoportosulással szemben is határozottabb fellépést kért a rendészektől a városvezető.

 

A polgármester továbbra is kéri a lakosság megértését és az óvintézkedések feltétlen betartását. Vigyázzunk egymásra!