Rendkívüli: Megszökött egy koronavírussal fertőzött férfi az Uzsoki utcai kórházból  Aztán este visszament a kórházba.

 

 

 

 

 

Megint nagyobb mértékben emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban, mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szombati tájékoztatóján – adta közzé a 24.hu.

Ahogy korábban megírtuk, szombat reggelre 1310 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon, illetve meghalt 8 beteg. 115 fő már gyógyultan távozott a kórházból, a Pesti úti idősek otthonában pedig eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzött van.

A laboratóriumi vizsgálatok száma jelentősen nő, már közel 32 ezer vizsgálatot végeztek el a kijelölt laboratóriumok, emlékeztetett. A Pesti úti idősek otthonában történtekkel kapcsolatban emlékeztetett: az elmúlt napon további 56 fő pozitivitását regisztrálták az otthonban.

Jó általános állapotban vannak, közülük sokan tünetszegények vagy tünetmentesek, senki közülük nincsen intenzív osztályon és nem is szorul lélegeztetésre

– mondta velük kapcsolatban Müller Cecília.

 

Ezzel jelentősen megcsappant azon létszám, akik még az otthonban vannak, így őket el tudják különíteni, tette hozzá. Ha negatívan és jó egészségügyi állapotban visszatérnek a lakók, ők már a fertőtlenítésnek köszönhetően egy tiszta környezetben kerülnek elhelyezésre.

A holnapi napon ez a tevékenység is megkezdődik, biztosították a feltételeket, a magyar honvédség bevonásával egy nagyfokú fertőtlenítő nagytakarítás fog megkezdődni

– hangsúlyozta.

Az országos tiszti főorvos leszögezte, hogy a járvány ezen stádiumában már nem lehet megmondani, hogyan jutott be a betegség az otthonba. Egy dolgozó pozitivitásra figyeltek fel először a járványügyi rendszerben, de semmiképpen nem kizárt, hogy bármilyen úton-módon bekerülhetett a vírus, akár egy zárlatot megelőző időszakból, akár bárhogy máshogy.

Emlékeztetett: rendkívül fontos, hogy az egészségügyi ellátás ezeken a helyeken biztosított legyen.

A tiszti főorvos visszamenőleg is ki fogja vizsgáltatni, hogy történt-e olyan hiba vagy ellátási zavar, ami akadályozhatta a vírus felfedezését.

Müller Cecília hangsúlyozta, minden információt be fog kérni, ami egyértelműen feltárja a jelenlegi helyzet hátterét.

Tegnap és ma összesen öt teherszállító repülőgép érkezett Budapestre, a szállítmányok egyéni védőeszközöket tartalmaznak – közölte Kiss Róbert rendőralezredes.

Idáig 17 490 hatósági házi karantént rendeltek el, 163 413 ellenőrzést hajtottak végre ezzel kapcsolatban. Több mint tízezer esetben tettek szabálysértési szankciót, 6451 figyelmeztetést alkalmaztak, 2062 fővel szemben alkalmaztak helyszíni bírságot a kijárási korlátozások megszegői közül.

Budapesten az elmúlt 24 órában 941 szabálysértést észleltek, a helyszíni bírságok száma 183, míg a feljelentés 95.

A tegnapi napon egy 59 éves koronavírusos budapesti férfi úgy döntött, hogy engedély nélkül távozik az Uzsoki kórházból, majd este visszatért oda. Ezt követően a rendőrség járványügyi szabályszegés miatt eljárást indított ellene.

Újságírói kérdésre Müller Cecília újra elmondta, hogy a koronavírus-fertőzésre utaló tünetek nagyon hasonlítanak az influenza tüneteire, de ezek néha teljesen atípusosan jelentkeznek, vagy bizonyos betegségek és életkor esetén van úgy, hogy csak hőemelkedés, rossz közérzet jelentkezik.

A járvány terjedése az utóbbi napokban egyértelműen felgyorsult, akkor is több a megbetegedés, ha a Pesti úti idősek otthonában megbetegedetteket nem számítjuk az országos adatok közé

– jelezte az országos tiszti főorvos.

Az ingyenes parkolás esetleges felülvizsgálatával kapcsolatban Kiss Róbert elmondta: továbbra is arra kérik, hogy csak alapos indokkal vegyék igénybe az emberek autóikat, valamint megjegyezte, hogy a tiltott helyen történő várakozásnál a hatóságok szabálysértési eljárásokat fognak indítani.