Koronavírus Izraelben: Elhunyt a vírussal diagnosztizált egykori szefárd főrabbi- nem jól sült el a széder este
elhunyt szefárd főrabbi

Folyamatos légihídon szállítják Kinából Izraelbe a virus elleni védőfelszereléseket.

 

 

 

Hétfő reggelre 11235-re nőtt a koronavírusos izraeliek száma.

181 beteg állapota súlyos, közülük 133 lélegeztetőn van. 168 személy állapota közepesen súlyos, míg 9087 enyhe tüneteket tapasztal.

A felgyógyultak száma 1689, az elhunytaké 110.

A Palesztin Hatóság területén 255 fertőzöttet regisztráltak, a halottak száma 2. A Hamász terrorszervezet irányítása alatt álló Gázai övezetben osszesen 13 koronavírusos esetről számoltak be.

Eliyahu Bakshi-Doron rabbi, Izrael korábbi szefárd főrabbija, vasárnap a Saare cedek Orvosi Központban a koronavírus okozta szövődmények következtében elhunyt.

 

 

 

A 79 éves Bakshi-Doron 1993 és 2003 között szolgált az ország főrabbijaként.

Öt nappal korábban került kórházba koronavírusos tünetekkel. Nem sokkal az érkezését követően tesztelték a vírusra, ami pozitív lett.

A kórház szerint napközben az állapota romlott, és az esti újjáélesztési erőfeszítések sikertelennek bizonyultak.

Reuven Rivlin elnök, Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök és Jáákov Litzman egészségügyi miniszter után, utóbbit koronavírussal diagnosztizáltak, vasárnap kiderült, hogy a Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman is megszegte a koronavírus megfékezése érdekében hozott rendeleteket.

A 12-es csatorna esti riportja szerint Liberman széder este (szerda) a kijárási tilalom idején vendégül látta a fiát és a fia menyasszonyát otthonában, Nokdimban.

Liberman nem tagadta a riport állításait, helyette Netanjahut támadta.

„Netanjahu és Litzman döntése, hogy az ünnep előestéjére kijárási tilalmat szab ki minden állampolgárra, botrányos”.

Liberman azt állította, hogy a lépés az ultraortodoxok megnyugtatására szolgált azzal, hogy nem csak a magas fertőzöttségi rátát mutató közösségeket zárták be — amelyek szinte mindegyike túlnyomórészt ultraortodox -, valamint a „kudarc” elkerülésére, amely a napi vírustesztek viszonylag alacsony számából fakad.

Továbbá emlékeztetett arra, hogy Netanjahu széderre vendégül latta kisebbik fiát, Avnert a miniszterelnöki rezidencián: „A balfouri [az utca, ahol a miniszterelnöki rezidencia van] széder este egyértelmű következtetése az, hogy maga Netanjahu sem hisz az általa alkalmazott módszerekben.”

Liberman egyébként néhány órával az ünnep bejövetele a közösségi médiában posztolt bejegyzésében úgy tűnt, támogatja a zárlatot.

„Hamarosan visszatérhetünk az ünnepléshez a nagycsaláddal és a barátokkal” írta, és csatolt egy képet is magáról és a feleségéről.

Reggel 60 tonna maszk és orvosi felszerelés érkezett Kínából Izraelbe.