Kínából elindult a második hullám – már csaknem egy hónapos a karantén – a hazatérők behurcolják a vírust

A kínai Hejlungcsiang tartományban szigorítottak a korábban életbe léptetett korlátozásokon, és a helyi kormány döntése értelmében a tartomány településeire a nem helyi lakosok és járművek nem léphetnek be. A lezárás a tartomány legnagyobb városát, a közel 10 millió lakosú Harbint is érinti, írja a brit Daily Mail.

Harbin jelenleg a koronavírus-járvány egyik kínai gócpontja, mivel a napokban legalább 70 új fertőzöttet regisztráltak a városban.

A kínai hatóságok és a WHO szerint a járvány újabb hullámát egy 22 éves egyetemista indíthatta el, aki nemrég tért vissza New York-ból, de az újabb fertőzöttek közül többen Oroszországból érkeztek haza.

A külföldről hazaérkezőknek még április elején 28 napos kötelező karantént vezettek be, és mindenkinek antitest teszten, illetve két nukleinsav próbán is át kellett esnie, hogy kiszűrjék a fertőzötteket.

Ám úgy tűnik, ezek az intézkedések sem voltak elengedőek.

Harbinban a repülőtéren és a vasútállomásokon ellenőrző pontokat hoztak létre azért, hogy a városon kívülről érkezőket azonnal megvizsgálhassák.

A helyi lakosoknak szigorú szabályokat kell betartaniuk, mielőtt bármilyen középületbe belépnének, egy államilag jóváhagyott alkalmazáson keresztül kell igazolniuk, hogy nem fertőzöttek a koronavírussal, nem magas a testhőmérsékletük és maszkot viselnek.

A társadalmi távolságtartás szabályait is be kell tartaniuk, és a városban továbbra sem tartanak temetést, esküvőt, valamint nagyobb rendezvényeket és konferenciákat.

– Minden regisztrált vagy csak gyanús esetet tesztelés alá vetünk és karantént foganatosítunk – jelentette ki a város vezetése amiről a CNN számolt be.

portfolio.hu pedig arról ír, hogy a WHO azonnali vizsgálatot és adatokat kért Kínától minél hamarabb.