Sztálin is az orvosokat hibáztatta a betegsége miatt – a diktátorok paranoiája mindenütt specifikus – mit élhetett át Kim Dzsongung orvosa  – követheti a betegét a túlvilágra
A Kim a bölcs vezér mindent lát

Nem elég nekünk ez a fránya vírus, most azon is izgulhatunk, hogy elhunyt e,  vagy nem Észak Korea kedves vezére.Az ezzel kapcsolatos részvétnyílvánítások tartalma elég megosztó, a nagy többség figyelmen kivül hagyja, mégis csak egy embertársunkról van szó.  S ha már így alakult jó magyar szokás szerint ilyenkor inkább jót vagy semmit. Sok jó nem jut eszembe, rosszat meg minek, a végzet úgy is elér mindannyiunkat bármennyire is hasznára voltunk ennek a világnak.

Ha mégis valami pozitivat mondhatnánk, hogy elég fiatalon mehetett el, nem sok ideje maradt az elődeitől örökölt gonosz hajlamai kiélésére. Tetszik nekem, az a vélemény, miszerint  az állítólagos szívműtétet végző orvos annyira befeszült, olyan nyomás alatt lehetett, hogy remegett a szike a kezében. Ez nem sok jót jelenthet . Meg is értem. Átérzem milyen lehet amikor egy diktátor, egy véreskezű kedves vezető mellkasát kell feltárni. Gondolom a testőrei, a megbizható emberei mindvégig ott állhattak mögötte, s filmezték a professzor minden mozdulatát.

S a szerencsétlen orvos nem tudta eldönteni, hogy most ki kinek szurkol. Nem nézhetett hátra, hogy kiderítse  – mi lenne a jobb, megmenteni Dzsongungot vagy inkább érdemesebb ha rögtön felboncolja. Maga az a tudat, hogy előttem fekszik egy olyan ember aki kiszámíthatatlanul gondolkodik, ha erre még képes, s  édes testvéreit is képes agyonlővetni, megkinoznatni, kivégeztetni és  most egy kézmozdulattal a pokolra küldhetem – jóleső érzés lehet. Csak abban nem lehet az ember  biztos, hogy azonnal követnie kell a túlvilágra vagy ő lesz a nemzet megmentője. Talán sosem tudjuk meg, ki is ő, hogy hívják ezt a bátor orvost, aki egyáltalán bevállalta azt a műtétet.

Különben az eset nem egyedi. Sztálin a vasember, aki milliókat küldött a halálba minden lelkiismeretfurdalás nélkül betegként teljesen összeomlott.  Egyébként is paranoiás lett és mivel a Kreml kórházban nem tudták levinni a vérnyomását az orvosokat hibáztatta. S, hogy hogy nem abban az időben csaknem minden gyógyító zsidó volt. Így kezdődött a híres orvosper. Az összes vádlott izraelita vallású volt és Berijával azt fundálták ki, hogy a zsidók az életére törnek. Persze azzal tisztában volt, hogy a legjobb  koponyák közülük kerülnek ki így őket csak börtönbe vetette. A frissiben kiválasztott orvosi bizottság végül jó időre meghosszabbította az életét. Aminek nem mindenki örülhetett felhőtlenül.

S, hogy tudják, az akkori szokás szerint a keleti tömb országaiban is végigsöpört ez az antiszemita hullám.  Nálunk is. S nemcsak az orvosokat érintette – minden vezető állásban felülvizsgálták a párthűséget. Mellékesen jegyzem meg, Észak Koreában nem élnek zsidók. Izgalomra tehát semmi ok.