A zsidó víz  – ezt is én írtam – Kerényi László zsánerfotóival – Marosiné volt a miskolci szódás királynő
szikviz szóda

Kerényi László különleges képeket bányászott ki az albumából. Évtizedekig kedvére fotózott, filmezett Miskolcon, ösztönösen, jó érzékkel kereste mindazt, ami mára eltünt. Emléket állított olyan mestereknek vállalkozásoknak, amelyeknek a sorsuk mára megpecsételödött.  Sikerült olyan zsánerképeket késziteni, amelyek káprázatosan visszatűkrözik, hogyan miként éltünk akkoriban. Laci nem volt egyedül ebben az igyekezetben, sokan voltak még akiknek az volt a munkájuk, ami a hobbijuk, a szórakozásuk. A húszonnegyedik órában vagyunk, hogy megmentsük ezeke a képi emlékeket, filmeket és helyet keressünk a bemutatásukra. Hátha a mai fiatalokat érdekli, mi volt azelőtt, hogyan éltek elődeink.  Milyen volt a bambis világ, hogyan kommunikáltunk mobiltelefon nélkül és milyen lehetett az amikor a boltos kikapta a ceruzáját a füle mögül és papíron adta össze mit vett a kedves vevő. és akkor olvassák el amit a zsidó vízről írtam, a képek illusztrációk, Marosi Sándorné szikvizes mühelyéből.  Ha jól emlékszem amíg nem bontották le , a Hadirokkantak utcájában volt az üzeme, onnan költöztették ki a Búza tér 17. szám alá. Magam is sokszor megfordultam nála, az üvegtőltőgető hölgyeken olyan védőpajzs volt ami most akár kitünő védőeszköz lehetne a vírusfertőzés ellen is.

Egyidőben magam is gyűjtöttem a régi üvegeket. Sokféle volt, majd elkunyerálták tőlem. Ebből lehetett tudni, a gravirozásból, hogy Miskolcon sok sok szikvízes volt.

 

Mondogatták üti mint a szódás a lovát. Merő rágalom, a szódás sohase vetemedett ilyenre
Igen, jól emlékeznek, egy forint 10 fillér volt egy üveggel.
Régi szép idők, amikor házhoz hozták, mint ma a pizzát
Az emberek beszélgettek egymással, mindenkinek volt egy két kedves szava egymáshoz. Ha mást nem is de pletykáltak egy jót…A szódás bőrköténye ma egy vagyonba kerülne
Tetszik tudni – ebből nem jött ki a víz, kevés volt benne a szénsav. Sebaj, cseréljük. Nem rohangáltunk a fogyasztóvédelemhez.
Jé fémrekesz, nekem vastag keményfából van egy régi, tele üveges palackkal. Hejőcsabára járok töltögetni…
Ha ön szódás – emlékezhet arra – nem szerettük az asztalon hagyni az üveget. Ment a legenda, hogy valakinek felrobbant és elvitte a szeme világát. Óvatosak voltunk. Egyébként ezek a mai műanyagos palackok nem lehetnek annyira veszélyesek, sőt újabban már nem érezzük a plasztik mellékizt se . Talán megszoktuk?

Szódás vagyok. A fröccsöt, a bort, a málnaszörpöt el se tudom képzelni mással, csak buborékos vízzel. Szódapusztítók vagyunk. A spájzban mindig van két-három tartalékszóda. Drága édesanyám csupán kétszer vált ezen a szenvedélyén. Amikor nem bírja az üvegeket cipelni, áttér a kis palackos Borsodi vízre. Persze, ebből is csak a fehér üvegesre. A plasztik palackos szódát is jó időre mellőzi. Nem viseli el a műanyagos mellékízét. Majd bebiztosítja magát: kötelező minimumként húsz teli palacknak kell sorakoznia a konyhaasztal alatt.

Marosi Sándorné – a régi szikvizesek adtak a dizájnra is

Utolsó óráiban is egy szódának a keze ügyében kell lenni. Gyerekként egyszerre csak két üveget cserélhetek a Széchenyi úti kiscsemegében. Teljes áron darabja huszonöt, a csere csak egy forint tíz fillér. Idomítva vagyok, nem lóbálom, nem kocogtatom, tudom, bármikor felrobbanhatnak. Asztalra nem tesszük, csak a földre, mert akármi történhet. Többször hallom, hogy itt-ott valakinek gránátként verte ki a szemét. Később már a gyártókhoz küldenek. Mire megizmosodom, egyszerre tízet viszek töltetni az Arany János vagy a Hadirokkantak utcába. Kedvencünk Marosi Sándorné vagy Gyarmati Mihályné üzeme. Sok különbség nincs köztük. Mindkét helyen három-három fejkendős, drótháló maszkos lányka emelgeti a palackokat. Fejjel lefelé szorítják rá a gépből kiálló csőre, pedállal, lábbal nyitják a csapot, figyelmesen adagolnak. Messziről, védőfelszerelés nélkül nézhetem, ahogy a kristálytiszta nedűvel megtelik a palack. Óvatosan dolgoznak, kellő helyet kell hagyni a gáznak, a szén-dioxidnak. Később hallom: mifelénk a szóda nem más, mint zsidó víz. Mezőcsáttól Sajószentpéterig mindenütt zsidó iparosok készítik. A háború előtt ez mintha felekezeti kiváltság lett volna, de korántsem az. A gyűjtők egy Róth Bénis üvegért akár két Schwarz-félét is adnának.

A sajószentpéteri Friedmann-üzem homokfúvott szódásüvegterméke a gyűjtők álma. A hozzáértők szerint az üvegcsövesek a legértékesebbek. A díszes fejű, cifrán megmunkált fogantyúsak aranyáron cserélnek gazdát. A kicsik, a kétdecisek, különösen a kékek olyan ritkák, mint a fehér holló. Ezeket már akkor zsebre privatizálják, amikor a múlt század elején még minden jobb vendéglőben terítéken vannak. Az antik üvegpalackokat senki nem meri manapság tölteni. Hiába vastag falúak, mint a húszdioptriás szemüvegek, a gáz szétvetheti ezeket. A közelmúltban valaki megpróbálta a piacra vinni a régi, súlyos, faládás üvegpalackos szódákat, de nem járt sikerrel. Talán az ehhez passzoló szódás kocsis hiányzik, aki állítólag verte a lovát? No, meg már az a motoros sincs, aki az oldalkocsijából hordta házhoz a zsidó vizet. Mezőcsáton valamikor még két szódás is verseng egymással. Dámfiék bírják legtovább. Miskolcon egyenletesen oszlanak meg, a legjobb a diósgyőri várhoz közeli, ezenkívül van még a Győri kapuban és Hejőcsabán egy-egy iparos. A Partizán utcai állami szikvízüzem már régen feladta. Amikor a szifonok megjelentek, kiszálltak a versenyből. Egy időben a 25 literes ballonok töltésére álltak rá, amikor még minden gyárban kötelező volt a védőital. Én is vettem egy ilyet, de amikor kiderült, hogy az alumíniumpalack mérgező és nem is tölthető, örülhettem, hogy megszabadítottak a lomtól. A szóda, a szódavíz magyar találmány. Hungarikum, és a bubis víz gyógyhatású, javítja az emésztést, és semmi köze ahhoz a pletykához, hogy impotenciát okozhat. A szénsav nagybani lelőhelye Répcelak, ahol még a szifonpatronokat is töltögetik.

Főleg a Liss cég értékesíti ezeket országszerte. S bár a boltokban hegyekben állnak a szénsavval dúsított műanyag palackos ásványvizek, a szódát, a zsidó spritzet aligha képesek letaszítani az üdítők királyi trónjáról.