Idén nem lehet megtartani, de Miskolc így sem mond le az Operafesztiválról

 

 

Miskolc városa lassan 20 évvel ezelőtt, a 2000-es évek elején merész, de jövőbemutató döntést hozott és egy hosszú, nehézségektől sem mentes úton elindulva azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy bizonyítsa, a zene, a kultúra várost épít, és segítségével az egykori “szürke acélváros” bélyegét maga mögött hagyva, Miskolc képes megújulni, újjászületni.

 

Ennek a fáradságos, mára már beérő munkának alapvető, kiemelten fontos eleme lett a Kocsonyafesztivál és a Miskolci Operafesztivál. Az immáron huszadik “Bartók+…” a tervek szerint idén június 12-én nyitotta volna meg kapuit a komolyzene hazai és külföldi szerelmesei előtt, sajnos azonban az élet ez alkalommal a Covid 19 világjárvány formájában közbeszólt, lehetetlenné téve az idei fesztivál megrendezését.

 

Az elmúlt hetekben, hónapokban Miskolc város vezetése az Operafesztivál szervezőivel, szakembereivel együttműködve mindent megtett azért, hogy a járvány szorításában, a veszélyhelyzet ellenére se maradjon el idén a programsorozat, amely immár két évtizede az egyik legfontosabb ékköve Miskolc kulturális életének. Sajnos azonban minden erőfeszítés és küzdelem ellenére mára világossá vált, hogy az Operafesztivált az eddig megszokott módon és feltételekkel idén nem lehet megrendezni.

 

A koronavírus-világjárvány sajnos minden területen alapvetően változtatta meg életünket, nemcsak kijárási korlátozásokat, állandó maszkviselést, folyamatos fenyegetettséget hozva mindennapjainkba, hanem szinte teljesen leállítva a turizmust, a kulturális programokat és a fesztiválokat az ország minden területén, valamint pénzügyileg is igen komoly kihívások elé állította az önkormányzatokat – a miskolcit is.

 

Egy nagyon nehéz év első néhány hónapján vagyunk túl, és valószínűleg még nehezebb hónapok előtt állunk. A károkat, amelyeket a járvány a kulturális élet területén, a fesztiválok, kulturális programok elmaradása miatt okoz majd, egyelőre még senki nem tudja megbecsülni sem, Miskolc azonban továbbra is, minden nehézség ellenére azon dolgozik, hogy a fesztivál megmaradjon, itt maradjon, a bizonytalan finanszírozási lehetőségek, körülmények ellenére is része maradjon közös jövőnknek.

 

A nyitóprodukcióként tervezett júniusi José Carreras koncert ügyében továbbra is komoly erőfeszítéseket tesz a város, hogy a koncert ellehetetlenülése ellenére Miskolc számára pénzügyileg is a lehető legjobb megállapodás születhessen meg, a fejleményekről pedig rövidesen tájékoztatást adunk majd, amint azt a szerződéses viszonyok rendezése lehetővé teszi.

 

Az Operafesztivál közös, miskolci ügyünk, közös, miskolci értékünk, amelyet igyekszünk megőrizni a jövő miskolci generációinak is.