Hétfőn kinyitnak a bölcsődék és óvodák is Miskolcon, az iskolákban marad a digitális oktatás
bilisek ovoda bölcsőde

 

A Kormány szerdai döntése értelmében, jövő hétfőtől, azaz 2020. május 25-étől a Budapest főváros területén kívül működő óvodák és bölcsődék, mini bölcsődék, családi bölcsődék és munkahelyi bölcsődék, így a miskolciak is a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben nyitnak újra és működnek, a  gyermekeket az  óvodai nevelésben, illetve a  bölcsődei ellátásban való részvétel jogszabályi feltételei szerint, további feltételek előírása nélkül fogadják.   Ez azonban csak lehetőség a szülőknek, nem jelenti azt, hogy kötelező bölcsődébe, óvodába járniuk a gyerekeknek. A gyerekeket mindenféle külön  igazolás nélkül be kell fogadniuk az intézményeknek.

Miskolc MJV Önkormányzata a veszélyhelyzet idején is biztosítja a gyermekétkeztetést.

A bölcsődék és óvodák esetében az étkezések igénylése a nevelési évben megszokott módon történik, ezért felhívjuk a szülők figyelmét, hogy aki május 25-én (hétfőn) szeretné a gyermekét bölcsődébe, óvodába vinni és ezt még nem jelezte az intézményben, legkésőbb május 22-én (pénteken) 9.00 óráig tegye meg.

Továbbra is lehetőség van az iskoláskorú gyermekek számára is igényelni étkezést, ezt az előző munkanap 9.00 óráig a saját iskoláján keresztül, illetve a  Miskolci Közintézmény-működtető Központban (MKMK) kérheti a szülő, az mkmk.menza@gmail.com címen, vagy a 46/500-068-as telefonszámon.

Az újranyitás előtt az önkormányzat minden miskolci óvoda és bölcsőde alapos takarítását és fertőtlenítését kérte az intézményektől.

Az óvodák és a bölcsődék 2020. augusztus 31-éig legfeljebb két hétre zárhatnak be.

A tantermen kívüli digitális munkarend a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad az iskolákban, tehát az iskolás korú gyermekek ezt az iskolai évet már online távoktatás keretében fejezik be és a tanév hossza sem változik.

Június 2-től engedélyezve lesz az iskolákban a pedagógusok és tanulók oktatási célú találkozása, a kis csoportos konzultációk, illetve egyéni felkészítések megtartása. Ezeknek célja az elmúlt hónapok tudásának megerősítése vagy az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása, a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása is engedélyezett.

Ugyancsak június 2-től megváltozik a gyermekfelügyelet rendje is: már nem csak egyes kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyermekek felügyeletét. Az iskolai gyermekfelügyeletet és ezzel párhuzamosan az étkeztetés lehetőségét június 26-ig kell biztosítania az intézményeknek.

A gyermekfelügyeletben résztvevők számára június 2 és 15 között elsősorban felzárkóztató, a tanulásukat támogató tevékenységeket lehet szervezni. Június 16-26 között már a következő tanévre való felkészülésre is sor kerülhet.

Tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de a hagyományostól eltérő módon, kisebb létszám mellett, kisebb csoportokban, akár osztályonként megengedett.

A bizonyítványok kiadását is hasonlóképpen lehet megszervezni.

Szintén a kormányzati döntés szerint június 16-tól a gyermek- és ifjúsági táborok – napközi és ottalvós szervezésben egyaránt – megtarthatóak.