Skip to content

Kibertámadás eredményeként több száz izraeli weboldalon egy Izrael elpusztítását bemutató videó jelent meg

Kibertámadás eredményeként több száz izraeli weboldalon egy Izrael elpusztítását bemutató videó jelent meg
izr katonaa

 

Több száz izraeli weboldal tartalma módosult csütörtök reggel, miután az uPress webhelyszolgáltató szervereit feltörték. A szokásos tartalom helyett a webhelyeken videók jelentek meg „Izrael elpusztítását” bemutatva.pic.twitter.com/4d6kOgWhyR

A közösségi médiában megosztott videókon és képernyőfotókon héber és angol nyelven az „Készüljezek egy nagy meglepetésre” és „Izrael elpusztításának visszaszámlálása már régen elkezdődött” szövegek szerepelnek. A videón robbanások láthatók feltehetőleg Tel Avivban és Benjamin Netanjahu miniszterelnök véres sebekkel borítva úszik ki egy égő városból.

A videó végén az „Izrael nem éli túl a következő 25 évet” szöveg szerepel héberül.

Az uPress a Facebook oldalán közzétett nyilatkozatában közölte, a hackerek a támadást egy WordPress sebezhetőséget kihasználva hajtották végre. A cég továbbá kijelentette, hogy együttműködik az izraeli Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatósággal a webhely eredeti tartalmának visszaállítása érdekében.

A Ynet híroldal szerint a támadások célpontjai között szerepeltek többek közt Mitzpe Ramon és Ramat Hasaron helyi hatóságai, a Cofix kávézó- és kisboltlánc, a United Hatzalah sürgősségi segélyszolgáltató, valamint a baloldali Meretz párt elnöke, Nitzan Horowitz személyes weboldala.

A Check Point Software Technologies mintegy háromszázra tette az érintett weboldalak számát.

A Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság szerint az izraeli webhelyek elleni támadás „felületes” volt, állami infrastruktúrát nem érintett, és egyetlen szerver cégre korlátozódott, amelyet számos magánszervezet használ. Az ügynökség továbbra is segítséget nyújt és vizsgálja az incidenst, valamint az elkövetők felkutatására törekszik, megjegyezve, hogy a múlt héten figyelmeztetett egy iráni kibertámadás lehetőségére a Kudsz-Nap alkalmából.

Irán az 1979-es iszlám forradalom kezdete óta ünnepli az al-Kudsz (Jeruzsálem) napot. Teherán szerint ez alkalomként szolgál a palesztinok támogatásának kifejezésére.

A Check Point kiberinformációs igazgatója, Lotem Finkelstein a Haaretznek azt nyilatkozta, hogy a hackerek csoportja kilenc emberből áll, akik április óta aktívak és „valószínűleg” kapcsolatban állnak Törökországgal, a Gázai övezettel és Észak-Afrikával. „Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek többen, de egyelőre nem tudunk megerősíteni semmilyen iráni tevékenységet”.

A Washington Post hétfőn arról számolt be, hogy Izrael május 9-én kifinomult kibercsapást mért egy iráni kikötőlétesítményre, széles körű káoszt okozva, megtorlásul Teherán Izrael vízinfrastruktúráját célzó kísérletére.

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Aviv Kohavi vezérkari főnök kedden feltehetőleg az iráni kikötő elleni kibertámadásra utalva kijelentette, hogy a katonaság továbbra is „különféle katonai eszközöket és speciális harci technikákat fog használni, hogy kárt okozzon az ellenségnek”.


Szántó István


Related article

Onkológiai szakmai napok Szegeden

A daganatos betegek ellátásának csaknem minden területe napirendre kerül a szakmai napokon. Áttekintik a képalkotó módszereket, a génvizsgálatokon, molekuláris diagnosztikai alapokon nyugvó precíziós...

0 Comment

Monoki főhajtás Kossuth Lajos előtt

Kossuth Lajos születésének 211. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak szombaton a néhai kormányzó szülőfalujában, Monokon. A magyar történelem egyik legnagyobb államférfija szobra előtt dr....

0 Comment