Egy autó, három bűncselekmény – vádemelés
rendszámok

                                  

 

 

A Tiszaújvárosi Járási Ügyészség egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat három férfival szemben.

 

 

A vádirat szerint, az I. rendű vádlott 2019. április 20-án vásárolt egy személygépkocsit, majd azzal hazatérve a lakóhelyére, az autó rendszámtábláit leszerelte. Két hét elteltével a férfi a forgalomból ki nem vont, rendszámok nélküli gépkocsit eladta a II. rendű vádlottnak. A vevő az adásvétel napján az autót szívességi használatra átadta a III. rendű vádlottnak, aki a rendszámok hiányával mit sem törődve a közúton közlekedett az autóval, míg végül Hejőbába település külterületén a rendőrök intézkedés alá vonták.

 

Mivel a törvény az egyedi azonosító jel – jelen esetben a rendszámtáblák – eltávolítását, az eltávolított egyedi azonosító jelű dolog megszerzését és az azzal való rendelkezést is büntetni rendeli, így a három férfi önállóan értékelendő cselekményeivel az eljárás tárgyát képező bűncselekmény szinte valamennyi elkövetési magatartását megvalósította.

 

A járási ügyészség vádiratában a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottakkal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzés meghoztalára irányuló eljárásban pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak.