Hol van Miskolc második villanyrendőre – lámpacsere a Csabai kapuban – mi lehet a Villatival

Vajon ki emlékszik arra, hogy Miskolcon, hol építették ki a második villanyrendőrt? Az első az minden bennszülött számára világos.

Nos, könnyű nekem hiszen a hetvenes évek elején a Déli Hírlap gyakornokaként heti rendszereséggel csesztettem a Villati nevű fővárosi vállalatot. Feladatom lett a Kun Béla és a Bajcsy Zsilinszky út kereszteződésében épülő jelzőlámpa rendszerről való tudósítás. Mai fejjel, megmosolyogtató, hogy ilyen projekt micsoda sajtófigyelemben részesült. Magyarázatként mondom, ebben a villamos és gépipari technikumi középiskolák kereszteződésében számos közúti baleset történt annak idején. A lakosság úgy gondolta, ezzel a jelzőlámpákkal véget vetnek a karambolok sorozatának.

A régiek
Az újak
Ezek még jók lehetnek falura …
Célgépekkel gyorsan megy a csere
A város egyik legforgalmasabb átkelő helye

A város lapjának volt egy nagy rovata, a Miskolciaké a szó, ahová bárki írhatott bármit, természetesen szigórúan közérdekű ügyekben. Ennek a levelezési rovatnak vezetője Koltai Józsefné, Katika volt a szerkesztője.Nagy empátiával fogadta a panaszosokat és megesett, hogy együtt bontogattuk a beérkező leveleket. Így derült ki, hogy nagyszámban támogatták a második villanyrendőr kialakitását. Talán két is eltelt az ötlettől a megvalósításig. Ha most kigyüjteném az ezzel kapcsolatos szöszeneteimet egy kisebb könyvet is összerakhatnék ezekből. Hogyan gründoljunk magunknak egy jelzőlámpás kereszteződést. Jogosan, hiszen akkoriban magam is ottlaktam a Bajcsy Zsilinszky utca 25. szám alatt, s az ablakunk éppen a kereszteződésre nézett.  Sokszor ébredtem egy-egy nagy csattanásra, amikor ilyen nem kívánatos találkozókat rendeztek ott az autók. Az idegenek számára megtévesztő lehetett, hogy az egymást keresztező főutak egyaránt szélesnek tűntek. Messziről nem észlelték az alá és a felé rendeltséget.

Mindez arról jutott eszembe, hogy tegnap láttam a Csabai kapuban cserélték a jelzőlámpákat. Újakat raktak fel. Minden csinadatra nélkül. Hányadik lehet ez már Miskolcon?  Számba vehetné egy ráérő Olvasó’