Gyanús eszközt szállító léggömbök landoltak izraeli területen

 

Tüntetők hélium léggömbökkell a gázai határnál 2018. június 14. Fotó: AFP / MAHMUD HAMS

 

Léggömbökhöz csatolt robbanóeszköz gyanús tárgy landolt vasárnap Tidhar közösség közelében, a Gázai övezettől keletre.

Rendőrségi tűzszerészt vezényeltek a helyszínre és a vizsgálat idejére lezárták a területet.

A gyanús eszközt valószínűleg szombaton reptették át a Gázai övezetből, amire hónapok óta nem volt példa.

A Háárec napilap a gázai határ mentén heti rendszerességű tüntetéseket szervező bizottság – melyben az övezet összes fegyveres csoportja képviselteti magát – forrásait idézve arról számolt be, hogy a Tidharban landolt robbanóeszköz gázai ifjak csoportjának műve, akik próbálnak nyomást gyakorolni a frakciókra a határkerítés mentén folytatott tevékenység újraindítására.

A bizottság december 26-án bejelentette, hogy a „Visszatérés Menete” erőszakos tüntetések 2020 márciusától „havi rendszerességűek lesznek, illetve amikor nagy tömegekre lesz szükségünk és kiemelkedő nemzeti események alkalmával.”

A koronavírus miatt azonban elmaradt a Föld Napja és az erőszakos zavargások második évfordulója is.

A 2018 március 30 óta megrendezésre kerülő összecsapásokban megölt gázaiak számát a Hamász Egészségügyi Minisztériuma 200 fő felettire teszi. A megöltek legalább harmada a Hamász és más gázai terrorszervezetek tagja volt, ezt maga a Hamász is elismeri.

2018. július 20-án egy gázai mesterlövész megölte a határnál állomásozó Aviv Levi törzsőrmestert. Levi volt az első izraeli katona, akit megöltek a gázai határnál a 2014-es erős szikla hadművelet óta.

A Kan közszolgálati műsorszolgálatató szombat este egy palesztin forrást idézett, mondván, a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet újra akarja indítani a határkerítésnél működő egységek tevékenységét, és állítólag azzal fenyeget, hogy ha a katari készpénz segély nem érkezik meg Gázába, és Izrael nem teljesíti a Gázai övezet felé tett kötelezettségvállalásait, az éjszakai zavargások pénteken újraindulnak.