A Holokauszt után 1946 tavaszán határozott úgy a rabbik tanácsa, hogy akik nem tudják, n,em tudhatják szeretteik halálának pontos idejét, minden júniusban emlékezenek meg az elhunytakról. Azóta Miskolcon az Avasi zsidó temetőben is ilyentájt tartják meg a mártirokról az ünnepi megemlékezést.

(Archív képek a korábbi megemlékezésekről)


Miskolcon ma vasárnap 11 órakor kezdődik a megemlékezés. Az idén először nem lehet számítani arra, hogy szépszámú résztvevő rójja le a kegyeletét. A szépkorúak zöme józan elővigyázatosságból még az önkéntes karantént választja. Számukra lesz internetes közvetítés zárt csatornán.

Itt jegyzem meg, hogy a korábbi években is a miskolci zsidó hitközség előljárósága  meghívta az önkormányzat vezetését. Emlékezetem szerint  egyszer Káli Sándor és dr. Kriza Ákos polgármester  is tiszteletét tette ezen a rendezvényen.

S amit még elmondhatok,  Miskolcon a Holokauszt előtt több mint 14 ezer zsidó polgár élt. Ma a számuk alig kétszázra becsülhető. Minden vidéki városban van már egy nyílvános Holokauszt emlékmű. Miskolcra is terveztek egy ilyet, minden ígéret megvolt rá. Még se valósult meg. Viszont a miskolci zsinagóga udvarán van egy az első világháborúban hősi halált hal zsidó katonáknak egy momumentális emlékműve.  Sokan nem is tudnak erről. Annyira nem, hogy most az első világégés századik évfordulóján itt még egy kavicsot se tettek rá.