Miskolci Városszépítő Egyesület – Gyarmati Imre barátom visszaemlékezése – amikor filmstudióm is volt – Miskolcon az első – hogyan téeszesített a TIT

        

 

Az egyesület 1983-ban  alapították. Miskolc első civilszervezeteinek egyike.Mint alapító tag

az első elnökségben végeztem társadalmi munkát.

Az első elnök Dr. Kozák Imre professzorom volt annó, a Nehézipari Müszaki Egyetemen.

Az alelnök Dézsi János Ybl-díjas épitész, (kollégám és barátom),a titkár Bekes Dezső a Déli Hirlap főszerkesztője,Kelemen István városi főépitész (volt kollégám),én pedig a HNF delegáltja voltam,mint tag Gyarmati Imre okl. gépészmérnök,az Északterv koordinációs főmérnöke

.Hét évig töltöttem be ezt a tiszt-séget, mert a rendszerváltás után magán mérnökiroda szervezését kellett intéznem.

 

Úgy emlékszem ,az  egyesület alapító ülését a Pirity Attila által tervezett „Hídházban” a HNF megyei tanácstermében tartotta Zöldi Imre megyei titkár, és Dr.Kovács László tanácselnök  helyettes jelenlétében.

Még a szünetben Bekes Dezső viccelt is velem Dézsi János jelen-létében: „ez az Imre mindenütt tiszt?” Nem, csak tisztességes. – válaszolta Jani.

Ezután megalakult az egyesület. Áldás Békesség Nékik !

Külön köszönöm ezt az írást Imre barátomnak, akivel hosszú évekig magam is együtt dolgoztam.  Ő volt az Északterv jóhírénének a felelős vezetője, én pedig ezt erősítettem a szerény eszközeimmel. Akkoriban Miskolcon az enyém volt az első tévéstudió és nemcsak eskűvőket, hanem az Északterv által megálmodott épületeket is filmre vettem. Persze ki is kezdtek, jó magyar szokás szerint sokaknak szemet szúrt ez a vállalkozás a nyolcvanas évek legelején. Így aztán áthidaló megoldásként beléptek a TIT általam feltalált szakosztályába.  Finoman fogalmaza téeszesítette. Államosítottam magam.  Úgy, hogy a filmeket a TIT számlázta ki , s ezen keresett nem keveset. Ezt a megoldást, s a vállalkozás sikereit köszönhettem Bekes Dezső barátomnak a DH főszerkesztőjének és Imrének, akivel sok forgatáson  lehettünk együtt az ország minden szegletében. Jó lenne tudni, ki őrzi, őrizheti azokat a felvételeket?