A Nemzetközi Fájdalomkutató Szövetség már 2012-es milánói világkongresszusán figyelemfelhívást tett közzé a krónikus fájdalom szindróma kialakulásának veszélye miatt. Magyarázatuk szerint a jelenség oka, hogy a fájdalomérzet hatására az idegek működése megváltozik, ezt nevezik az idegműködés plaszticitásának. Ha a fájdalomérző pályák fokozottan igénybe vannak véve, mert rajtuk túl gyakran áramlik fájdalominger, akkor a fájdalom önállósodhat és később bármiféle kiváltó ok nélkül is fennmaradhat a fájdalomérzet.

Képalkotó MR vizsgálatokkal bizonyították, hogy a folyamatos csillapítatlan fájdalom hatására az agykéreg bizonyos helyein visszafordíthatatlan, maradandó elváltozások alakulhatnak ki. A tartós fájdalom miatt a gerincvelői fájdalomküszöb csökken, ezért a fájdalomfeldolgozó struktúrákat egyre több felesleges fájdalominger bombázza, ami az agy fájdalomérző területeinek túlérzékenységéhez, sőt torzulásához vezet. Tehát hiába szűnik meg a fájdalom oka, a fájdalomérzet mégis megmaradhat.

Nagyon fontos megelőzni a fájdalomszindróma kialakulását, ezért minél hamarabb megfelelő módon enyhíteni kell a daganatos fájdalmat. Azt folyamatosan monitorozni kell és mindig a beteg mindenkori aktuális igényének megfelelően kell változtatni az alkalmazott fájdalomcsillapítás dózisán és/vagy összetételén, módszerén.