Nehéz helyzetben az optikai ágazat: 50-60 ezer ember került veszélybe – felkopik az álluk az okuléré árusoknak – a kínai gagyik tarolnak a piacon

Azt mondjuk – úgy vigyázunk mint a szemünk fényére . ha éppen  óvunk valamit.  Csak éppen nem is olyan jó ez a hasonlat, hiszen leszoktunk a szemorvoshoz járástól. Még korábban a használt áruk piacán lavórbol válogattuk a hagyatékból gyűjtött olvasószemüvegeket, ma már beérjük a még olcsóbb kínai gagyival.  Addi válogattunk ezekből míg nem találunk magunknak megfelelőt. Sőt online is rendelünk, miközben fogalmunk sincs, hogy szemünk világának romlása hátterében valami súlyosabb betegség rejtőzik.  Hiába a háromszáz forintért is kaphatunk olvasószemüveget a Lidlben, ami még vílágit is minek várjunk a sorunkra a szemorvosnál. Így aztán nem csoda, hogy az optikusok álla meg felkopik.

A veszélyhelyzet megszűnése után továbbra is nehéz helyzetben van az optikai ágazat – írja a Világgazdaság.

Jarvázy Attila, a Magyar Optikusok Ipartestületének elnöke a lapnak elmondta, hogy a budapesti belvárosi optikák
csak 50-60 százalékos forgalmat érnek el az előző év azonos időszakához képest. A plázákban lévő üzletekben kisebb mértékű a visszaesés, de ott is 20-30 százalékkal csökkent a forgalom. Ez persze még így jelentős javulás a járvány időszakához képest, amikor 10 százalékosra zuhant vissza a forgalom.

A hazai optikai ágazatban egyébként 13-14 ezren dolgoznak, a járvány alatt több mint 12 ezer család , 50-60 ezer ember megélhetése került veszélybe.

atv.hu