Koronavírus: tényleg terjeszthetik szúnyogok- tévhít, a moszkítók nem fertőznek – a maláriát viszont széthordják

Nem elég, hogy zümmögésükkel és csípésükkel sok kellemetlenséget okoznak a szúnyogok, több fertőző betegséget is terjesztenek. A SARS-CoV-2 koronavírus kapcsán is felmerült, hogy vajon elkaphatjuk-e ilyen módon. Mivel a szúnyogszezon kellős közepén vagyunk, fontos tisztázni ezt a kérdést.

Az új koronavírus alapvetően cseppfertőzés útján, tehát a légutakból például köhögés, hangos beszéd folyamán kijutó parányi cseppek által terjed. De hamar kiderült róla, hogy élettelen felületeken is képes életben maradni bizonyos időtartamig. Attól azonban szerencsére nem kell tartani, hogy szúnyogcsípésen keresztül megfertőződhetünk. 

Kiket veszélyeztet leginkább a koronavírus?

Nem csupán az életkor határozza meg, hogy kinél válik potenciálisan életveszélyessé az új koronavírus okozta COVID-19 – derült ki az eddigi legnagyobb a témában készült kutatás eredményeiből. Részletek itt.

Ez a tévhit valószínűleg a szúnyogszezon aktualitása miatt kezdett el terjedni a különféle internetes fórumokon, de a tudósok jelenlegi ismeretei szerint tudományos alapja nincsen. Tény, hogy vannak olyan kórokozók (például a Zika-vírus), amelyet a szúnyogok terjesztenek, a SARS-CoV-2 koronavírus azonban nagy valószínűséggel nem ilyen, ahogy rokonai, a MERS és SARS esetében sem volt ez megfigyelhető. A WHO éppen ezért a koronavírussal kapcsolatos tévhiteket felsoroló weboldalán is tisztázza ezt a kérdést.

Így terjesztik a kórokozókat a szúnyogok

Bár kutatás még nem készült pontosan ebben a témában, a szakemberek azért nem gondolják megalapozottnak, hogy a szúnyogok terjesztik a koronavírust, mert ehhez számos feltételnek kéne teljesülnie. 

  • Először is a szúnyognak egy korábbi csípésével fel kéne vennie elegendő számú SARS-CoV-2 vírust egy fertőzött állatból vagy emberből.
  • Ezután a vírusnak szaporodnia kellene a szúnyogban és be kellene jutnia a nyálába, mindezt úgy, hogy a gazdatestet nem gyengíti le túlságosan vagy öli meg.  Ez többnapos folyamat.
  • Végezetül a vírust kellő számban, fertőzőképes állapotban kéne átadnia egy arra fogékony embernek.

Nem kell tehát amiatt aggódnunk, hogy szúnyogcsípéssel elkaphatjuk a koronavírust. Ettől függetlenül a szúnyogcsípés még igen kellemetlen és potenciálisan veszélyes is lehet, és mivel az elmúlt hetek csapadékos időjárása kedvezett a rovarok elszaporodásának, tegyünk meg mindent, hogy távol tartsuk őket testünktől és otthonunktól.