A balatoni Stasi projekt – szúrta a szemüket a Zimmer Frei -egy Merci egy Trabant minden portán – támogattuk a nyári családegyesitéseket

Most itt távol Miskolctól csaknem háromszáz kilométerre a magyar tenger partján megérintett a Zimmer Frei idők miliője. Ebből az alkalomból hadd nosztalgiázzak egy jót.  A hatvanas évek végétől szinte minden második nyaralón kint lógott a tábla németül, szoba kiadó. Így aztán minden portán egy nyugatnémet Mercedes mellett egy keletnémet Wartburg vagy Trabant állt. Mindannyian tudtuk a kettészakított Németország keleti és nyugati polgárai itt találkoznak egymással. Nálunk háborítatlanul együtt nyaralhatnak a nyugatra szökött németek a hátrahagyott családjukkal. Ebből a szempontból Magyarország volt az Eldorádó. Még a látszatra se kellett adni, a magyar állambiztonsági hatóságok semmi kivetnivalót nem találtak ezekben a rokoni találkozókban.  Igaz, hogy a német titkosszolgálat a Stasi orrolt ránk e miatt. Erich Honecker német pártvezető Kádár Jánosnál is panaszt tett a magyar állambiztonsági szervek közömbössége miatt.  Mi ugyanis még a megfigyelésükhöz se akartunk segítséget nyújtani.

Végül a nyolcvanas évek elején a Stasi nem tehetett mást, mint, hogy saját rezidenseket telepített a Balaton nagyobb frekventált településeire. Sok NSZK- béli nyugdíjas felderítőnek is felkínálták a lehetőséget, egy magyarországi egzisztencia kialakítására. Sokan fedővállalkozásokba kezdtek, kölcsönzőket és panziókat nyitottak. Mondanom se kell a hazai kémelhárítás hamar felfedte ezt próbálkozást, de nem tettek ellene semmit. Végül ennek a titkosnak hitt projektnek köszönhető, hogy a Balaton környéki településeket számos német ajkú kolónia él. Az NDK felbomlása és Németország egyesülése után a rezidensek magukra maradtak. Ezen túl már nem kellett a német rendszámú kocsikat figyelniük. A Stasi archívuma szabadon kutatható, sőt kérésre bárkiről bármilyen információt kiadnak. Ingyen. A magyarországi hálózatuk névsora is nyilvános.

Arwed Messmer, using a color negative, call number BStU MfS AU 8795/65 Bd. 4 Film 96 Negativ 74/75.
Reenactment by members of the East German Stasi of events during the elimination of tunnel 57 in the night of October 4/5, 1964, in the courtyard at Strelitzer Straße 55 in Berlin-Mitte, during which East German border guard non-commissioned officer Egon Schultz was accidently hit and killed by a stray bullet from the gun of his comrade M. The scene here shows border guard M. firing his AK-47 into the yard.

A témában járatosak tudják, hogy a tőlünk kiutazókat, dolgozókat is beteges vehemenciával beszervezték. Így aztán némi fenntartással kell fogadni ezeket a listákat, hiszen az ügynökeik egy része kényszerből aláírta az együttműködési nyilatkozatot, de esze ágába se jutott bármiről is jelenteni. A Balatoni hálózat rezidenseinek zöme is csupán egy kedvező üzleti lehetőségként tekintett erre a tartós külföldi kiküldetésre. Sőt akadt köztük olyan is, akinek első dolga volt, hogy tudassa a magyar hatósággal a megbízatását.