BLIKK EXTRAKORRUPCIÓPOLGÁRMESTERTÁLLYA
A Debreceni Ítélőtábla jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a múlt hónapban Osikát.A Debreceni Ítélőtábla jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a múlt hónapban Osikát.

 

Tállya — Másfél hónapja lázban ég a falu, mert a helyi polgármestert, Osika Józsefet (61) hivatali visszaélésekért és a hatóság félrevezetéséért jogerősen 5 év szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla.

– Hallottam róla, csúnya ügy volt ez. Sajnos ilyen áron ismerte meg a falunk nevét az ország – sóhajtotta Marika néni (68). – Pedig 18 évig volt polgármester, legutóbb senki nem indult ellene a választáson, most majd lesz helyette más.

Marika néni sajnálja, hogy ilyen áron ismerte meg a falu nevét az egész ország./ Fotó: Fuszek GáborMarika néni sajnálja, hogy ilyen áron ismerte meg a falu nevét az egész ország./ Fotó: Fuszek Gábor

A volt polgármestert Táborosi József (52), a Trifecta Wines Kft. ügyvezető igazgatója jelentette fel. Mint a Blikknek elmondta, szőlészetet, borászatot és szállodát szerettek volna üzemeltetni a faluban. Emiatt kereste meg őket a falu első embere.

– Azt kérte, a nevelt fia legyen a munkák kivitelezője. Úgy döntöttem, a fiú inkább alvállalkozóként dolgozzon nekünk. Amikor a polgármester ezt megtudta, éktelen haragra gerjedt. Mindent megtett, hogy megakadályozza a beruházást. Fenyegetett, feljelentést tett a rendőrségen a munkásaink ellen, hogy megverték őt – sorolta az igazgató.

– Pedig négy éve nagy várakozással költöztem Magyarországra, hogy jó borokat palackozzak és színvonalas szállodát üzemeltessek. Erre rögtön az elején találkoztam a magyar valósággal. Szerencsére a bíróság igazságos ítéletet hozott, a beruházás pedig az év végéig elkészül – tette hozzá.

Ezen a beruházáson pattant ki a vita. Az építtető csak alvállalkozóként foglalkoztatta volna a rokont./ Fotó: Fuszek GáborEzen a beruházáson pattant ki a vita. Az építtető csak alvállalkozóként foglalkoztatta volna a rokont./ Fotó: Fuszek Gábor

Bár Osika József a jogerős ítéletet követően lemondott a polgármesterségről, tegnap mégis a volt hivatalában találtuk. – Hogy miért kell börtönbe vonulnom? Nem árulom el – közölte Osika, majd bemenekült a hivatal vécéjébe és magára zárta az ajtót.

Osika Józsefet tegnap még volt hivatalában találtuk, de készül a börtönre./ Fotó: Fuszek GáborOsika Józsefet tegnap még volt hivatalában találtuk, de készül a börtönre./ Fotó: Fuszek Gábor

Bár a polgármester lemondása óta másfél hónap telt el, az utcán, a kocsmában, a boltban is erről beszéltek az emberek. – Magának kereste a bajt. Nekem e-mailben küldték a hírt, hogy a polgit 5 évre kivonják a forgalomból, megy a börtönbe. Úgy kell neki – mondta a Blikknek Attila (36). – Micsoda dolog ez, Amerikából idejön egy befektető és Osika megfenyegeti, mert nem a fia kapja a zsíros munkát.

A kocsmában Dankó György (61) viszont nem így gondolja. Szerinte nagyon súlyos az ítélet, tény, hogy kevesen kaptak ennyit gazdasági bűncselekményekért, amit az egykori osztálytársára mért a bíróság. – Osika Jóska kisiskolás koromban osztálytársam volt, nem értem a bírókat. A polgármester ártatlan, nem bántott senkit, de majd meglátogatom őt a börtönben – fogadkozott a kocsma előtt Dankó György.

/Blikk /