Skip to content

A rendőrség letartóztatta az eilati csoportos nemi erőszak ügy harmadik gyanúsítottját – forrás: Új Kelet online

A rendőrség letartóztatta az eilati csoportos nemi erőszak ügy harmadik gyanúsítottját – forrás: Új Kelet online

ujkelet.live

Az izraeli rendőrség szombaton közölte, hogy tisztek letartóztattak egy 17 éves férfit, aki a gyanú szerint érintett lehet a másfél hete Eilaton történt tömeges nemi erőszak ügyében.

A rendőrség a héten indított vizsgálatot és szerdán letartóztatott két 27 éves férfit, akiket jelenleg az ügy fő gyanúsítottjainak tekintenek. Az Askeloni Törvényszék később öt nappal meghosszabbította a két gyanúsított előzetesben tartását.

A 16 éves lány múlt pénteken fordult a rendőrséghez, mondván, hogy a nemi erőszak két nappal korábban történt a déli üdülővárosban, a Red Sea Hotelben. A rendőrség szerint a sértett nem volt a szálloda vendége, de a barátja ismerősei ott szálltak meg, akikkel együtt ittak.

A rendőrség szerint a lánynak ki kellett mennie a fürdőszobába, és az egyik szállodai szobába vitték. Ott állítólag egy csoport férfi megerőszakolta, akik közül néhányat nem is ismert.

A rendőrség nem volt hajlandó közölni, hogy hány férfi szerepel a feljelentésben, ám az egyik szerdán letartóztatott gyanúsított ügyvédje azt állította, hogy ügyfele szerint 30 férfi vett részt az erőszakban.

A kiskorú részeg volt, miközben a férfiak állítólag megerőszakolták, és néhányan a mobiltelefonjukkal rögzítettêk a visszaélést.

De a rendőrség megkérdőjelezi azt a tényt, hogy 30 férfi volt érintett az ügyben. Ezenkívül a hatóságok úgy döntöttek, hogy a kiskorú védelme érdekében megerősítik a rendőrségi jelenlétet a lány otthonánál. A rendőrség azonban hozzátette, hogy nincs információ arról, hogy a lányt vagy a családját bárkinek is szándékában állna bántani.

A nyomozás részleteit ismerős forrás szerint a hotel biztonsági kameráin látszik, ahogy néhány férfi a szobánál áll, ahol a lány tartózkodott, míg néhány pedig bement. A rendőrség elemzi a felvételeket, hogy azonosítsa a többi állítólagos érintettet.

A lány egyik rokona azt mondta, hogy „ezen a ponton csak megpróbáljuk feldolgozni, ami velünk történt. Meg akarjuk őrizni a magánéletünket.”

Csütörtökön a rendőrség szembesítette az áldozat barátját, akivel együtt utazott Eilatra a gyanúsítottal, akiről úgy vélik, hogy elsőként erőszakolhatta meg a lányt a szállodában.

A barát ragaszkodott a lány által elmondott verzióhoz a konfrontáció során, amit a nyomozók hitelesnek és világosnak találtak az Ynet hírportál szerint.

A tanú elmondta, hogy ő és a barátnője egy másik szállodában foglaltak szobát az állítólagos esemény estéjén, ám meghívták őket a Red Sea Hotelbe, ahol több barátjuk tartózkodott. A tanú szerint a barátnője túl sok alkoholt ivott, és rosszul érezte magát.

„Egy barátom szobájába vitték, aki olyan, mint a testvérem, akiben teljes mértékben bízom. Alig reagált [abban a pillanatban]”- mondta.

A tanú azt mondta, hogy ezt követően rövid időre magára hagyta a barátnőjét, hogy vegyen valami rágcsálni valót.

„Amikor visszatértem a szobába, egy csomó embert láttam. Az emberek ki-be járkáltak, vertem az ajtót, de senki sem válaszolt. Kiabáltam és sikoltoztam a nevét, de nem jött válasz. Hirtelen egy meztelen férfi kinyitotta az ajtót”- mondta állítólag a tanú a rendőrségnek.

„Beviharzottam a szobába és láttam, ahogy a barátom az ágyon fekszik, és nem reagál. Azt mondanám, hogy szinte öntudatlan volt. Úgy éreztem, hogy nem érti, mi zajlik körülötte. Azonnal futtam, hogy segítséget hívjak”.

Az áldozat ügyvédje, Sani Moran pénteken azt nyilatkozta, hogy ügyfele nem volt olyan állapotban az állítólagos támadás idején, ami lehetővé tette volna számára a gyanúsítottak számának meghatározását.

„Nem látta a férfiakat a helyiségen kívül, és nem volt abban az állapotban, hogy felálljon.” – mondta Moran. „A 30-as számmal kapcsolatban, a sértettnek nincs semmiféle elvárása vagy követelése a rendőrség felé, hogy a kerek és pontos 30-at elérje.”

Az ügy hatalmas megdöbbenést okozott Izraelben, és a politikai spektrum minden oldaláról elítélő nyilatkozatokat eredményezve.

„A feleségem és én reggel olvastunk a csoportos erőszak gyanújáról Eilaton. Ez sokkoló, nincs rá más szó. Ez nem csak a lány ellen elkövetett bűncselekmény, hanem maga az emberiség ellen elkövetett bűncselekmény, amely minden elítélést megérdemel, és a felelősöket bíróság elé kell állítani” – írta Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön Twitteren.

„Tegnap délután óta próbálom megérteni, de nem megy: Milyen férfi az, aki beáll egy több tucat emberből álló sorba, útban egy szobához, ahol egy fiatal, zavarodott lány fekszik, mit próbál bizonyítani?” – írta Beni Gantz védelmi miniszter Twitteren. „A rendőrségi nyomozás még folyamatban van, de fontos, hogy üzenetet továbbítsak azoknak, akik részt vettek vagy tanúi voltak ennek az ügynek, vagy másoknak: Az egyetlen dolog, amit bebizonyítottál, az az, hogy mekkora lelki és erkölcsi romlottságra vagy képes. A bűncselekmény aspektusa előtt erkölcsi önvizsgálatot kell végezni. A panaszos számára pedig fontos, hogy elmondjam: a szívem veled van, nem vagy egyedül”.

Gabi Askenázi külügyminiszter gyors rendőrségi nyomozást sürgetett a felelősök felkutatására. „Mindannyian mélyen magunkba kell néznük, hogy hogy történhetett meg ilyen köztünk”.

Az ellenzék vezetője, Jair Lapid szerint a történtek „felfoghatatlanok”.

„A csoport egyik tagja sem gondolt a nővérére, lányára, jó barátjára? Senki sem mondta a barátainak: ‘állj, mégis mi a fenét csinálunk?’ A szívem a lánnyal és a családjával van”- tette hozzá, és a férfiak fényképeinek nyilvánosságra hozatalára szólított. „Szégyelljetek magatok, söpredékek.”

Az Egyesült Lista vezetője, Ayman Odeh szerint nincsenek szavak az Eilaton történt kegyetlen nemi erőszakra.

Izraelben 10 nemi erőszak ügyből 9 vádemelés nélkül zárul. A tavaly év végén kiadott éves felmérés szerint a szexuális zaklatások és bántalmazasok jelentése a hatóságoknak jelentősen megnőtt.


Szántó István


Related article

VASÁRNAP ÚJ VILÁGREKORD SZÜLETHET

Karnyújtásnyira került a célhoz Sinka Brigitta, Bici néni, magyar sakkmester. Hétvégén már ő lehet a szimultán sakk világrekordere. Szeretettel meghívunk, hogy együtt szurkoljunk...

0 Comment

Tévhitek a sugárkezelésről

Mindenekelőtt: ugyan a magyar szóhasználat a „sugárzás” szót használja, de a széles körben alkalmazott, nagy méretű gépekkel (lineáris gyorsító) keltett sugárnyalábokkal végzett kezelés...

0 Comment