Egyesült Arab Emírségek eltörölte az Izraelt bojkottáló törvényét

ujkelet.live

Az Egyesült Arab Emírségek elnöke szombaton rendeletet adott ki az Izraelt bojkottáló törvény megszüntetéséről, valamint a két nemzet közötti kereskedelmi és pénzügyi megállapodások engedélyezéséről. A lépésre két nappal az első hivatalos jeruzsálemi küldöttség látogatása előtt került sor.

Aaugusztus 13-án Izrael és az Egyesült Arab Emírségek megállapodásra jutottak, hogy normalizálják a két ország közötti kapcsolatokat.

A történelmi békemegállapodás, avagy Ábrahám-egyezmény a Trump-kormány közvetítésének eredménye. Ez az első alkalom, hogy Izrael békét köt egy arab országgal a Jordániával kötött 1994-es szerződés óta.

A WAM állami hírügynökség szerint a bojkottnak formálisan véget vető lépés Halífa bin Zájed al-Nahján sejk, Abu Dzabi uralkodója és az Emirátusok vezetője parancsára történt.

A WAM szerint az új rendelet lehetővé teszi az izraeliek és izraeli cégek számára, hogy üzleti tevékenységet folytassanak az Egyesült Arab Emírségekben, az Arab-félszigeten található hét emírségből álló szövetségi államban. Ez lehetővé teszi izraeli áruk adásvételét és kereskedelmét is.

„Az új rendelet az Egyesült Arab Emírségek erőfeszítései közé tartozik, hogy kiterjessze a diplomáciai és kereskedelmi együttműködést Izraellel” – mondta a WAM. Meghatározza „a közös együttműködés elindításának ütemtervét, amely a gazdasági növekedés ösztönzésével és a technológiai innováció ösztönzésével kétoldalú kapcsolatokhoz vezet.”

A törvény hatályon kívül helyezése megnöveli a közös vállalkozások valószínűségét, például a repülés, a bankügy és a pénzügy területén.

A rendelet hivatalosan megszünteti az Egyesült Arab Emírségek törvénykönyvében szereplő 1972-es határozatot, mely tükrözte az akkori arab nemzetek általánosan elfogadott álláspontját, miszerint Izrael elismerésére csak azután kerülhet sor, hogy a palesztinok saját független államot alapítottak.

A 12-es csatorna közelmúltbeli riportja szerint a Gazdasági Minisztérium becslései alapján Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti kapcsolatok normalizálása évente több száz millió dollárt jelenthet Izraelnek a kereskedelem és a beruházások terén.

A jelentése azt állította, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló export, amely jelenleg évente körülbelül 300 000 dollárt tesz ki, éves szintre 300–500 millió dollárra emelkedhet.

Az Egyesült Arab Emírségek Izraelbe történő beruházásainak előrejelzése pedig évente elérheti akár a 350 millió dollárt is.

A legtöbbet profitáló iparágak várhatóan a kiber szektor, orvosi felszerelések, pénzügyi technológia és a kommunikáció lesznek.

A jelentés szerint az arab-izraeli szektor is várhatóan részesül az Öböl-állam beruházásaiból.

Az izraeli repülőtéri hatóság pénteken először sorolta a tervezett ütemterve közé egy izraeli kereskedelmi járat indulását az Egyesült Arab Emírségekbe.

 

Az El Al 971-es járata – az Egyesült Arab Emírségek nemzetközi hívószáma -, egy Boeing 737-es, hétfőn 10 órakor száll fel a tel avivi Ben Gurion repülőtérről és a szaúdi légterén keresztül Abu Dzabiba repül.

A repülőgép több delegáció szállít:

Az Egyesült Államok csapatát: élén Donald Trump elnök vejével és vezető tanácsadójával, Jared Kushnerrel valamint Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadót, Avi Berkowitz a Fehér Ház különleges megbízottját és Brian Hookot az Egyesült Államok iráni különmegbízottja.

Az izraeli csapatot Meir Ben-Sabbat nemzetbiztonsági tanácsadó vezeti és magában foglalja Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatalának, a Külügyminisztériumnak, a Védelmi Minisztériumnak és az Egészségügyi Minisztériumnak a főigazgatóját.

Egy izraeli és amerikai riporterekből álló csapat szintén helyet kap a gépen.

Az izraeli küldöttség hétfőn és kedden várhatóan technikai tárgyalásokat fog folytatni az Emírségek kormányával a nagykövetségek nyitására, a közvetlen járatokra és a vízumokra vonatkozó kétoldalú megállapodásokról.

Ezek a tárgyalások egyúttal előkészítik a terepet a néhány héten belül sorra kerülő aláírási ceremóniára a Fehér Házban.