A léggömb terror folytatódik, a katari küldött próbálja enyhíteni a feszültséget Izrael és a gázai terrorszervezetek között 2020-08-29
Smoke and flames rise after war planes belonging to the Israeli army carried out airstrikes over Gaza City on August 18, 2020. - A rocket was fired on late August 18 from Gaza towards Israel, the army said, hours after the Jewish state warned Hamas it was risking "war" by failing to stop incendiary balloon attacks. The tensions come amid fuel shortages in the Palestinian enclave caused by an Israeli blockade, which has triggered widespread blackouts. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)

Avi/ujkelet.live

Palesztin média riportok szerint Mohammed al-Emadi katari küldött szombaton az Erez határátkelőn át elhagyta a Gázai övezetet és tárgyalásokat folytatott az izraeli tisztviselőkkel, majd visszatért az övezetbe egy üzenettel Izraeltől a gázai terrorista frakciók számára.

Emadi kedd éjszaka érkezett a Gázai övezetbe 30 millió dollár készpénz segéllyel.

Izrael és a gázai terrorszervezetek között az elmúlt három hétben fokozatosan nő a feszültség.

Szombaton legalább 23 tüzet okoztak a Gázából küldött Molotov-koktélt szállító léggömbök.

Az elmúlt 12 napban 5 gázai rakétatámadásra került sor, mely során összesen 24 rakétát (4 nem jutott át a határon) lőttek ki a zsidó államra, a gázai terror léggömbök pedig több mint 500 tüzet okoztak az elmúlt 23 napban.

A libanoni Al-Akhbar újság a gázai terrorista frakciók forrásait idézte, mondván, a terrorszervezetek a péntek hajnali zsidó államra kilőtt rakétákat példának szánták arra, hogy nem hagynak válasz nélkül semmilyen izraeli akciót.

Az újság továbbá arról is beszámolt, hogy a terrorista csoportok elkezdték összehangolni erőfeszítéseiket az Izrael felé indított terror léggömbök mennyiségének és gyakoriságának növelésére.

Az izraeli 13-as csatorna péntek esti riportja szerint a Hamászt nagyon aggasztja, hogy az elmúlt napokban a lakosság körében is megjelent és gyorsan növekszik a koronavírus-esetek száma.

Ennek tudatában Izrael jelezte a Hamásznak, hogy megadja a világjárvány kezeléséhez szükséges segítséget, de csak akkor, ha azonnal felfüggeszti a területről eredő összes támadást. A jelentés szerint külső segítség nélkül a terrorszervezet nem fogja tudni megfékezni a járvány terjedését.

Nickolay Mladenov, az ENSZ közel-keleti békeügyi megbízottja péntek délelőtt Twitteren fejezte ki aggodalmát a helyzet kapcsán.

„Bréking: a helyzet Gázában és környékén gyorsan romlik. Militánsok továbbra is lövedékeket és tűzveszélyes eszközöket küldenek. A zárlat fokozása elviselhetetlenné teszi az övezetben való életet. Az áramellátás 3 órára csökkent, a kórházak alig működnek. 1/3

Bréking: Miközben a gázai helyzet romlik, a COVID19 esetek gyors növekedése tapasztalható a lakosság körében. A gyenge egészségügyi rendszer, az áramhiány, az egekbe szökő munkanélküliség, a folyamatos militáns tevékenység és zárlatok fényében, nagyon aggódok amiatt, hogy küszöbön az eszkaláció 2/3

Bréking: A palesztin militánsoknak azonnal abba kell hagyniuk a lövedékek és tűzveszélyes eszközök küldését. Izraelnek újra engedélyeznie kell az ENSZ üzemanyag szállítmányait az áramellátáshoz. A jelenlegi körülmények között az eszkaláció megakadályozására és a helyzet javítására irányuló közvetítési erőfeszítések nem lehetnek sikeresek 3/3″.

Az Izraeli Védelmi Erők pénteken, a kora hajnali órákban légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben megtorlásul a terror léggömbökért.

Izraeli vadászgépek, drónok és tankok az övezetet irányító Hamász terrorszervezet földi alatti infrastruktúráját és egyik katonai pozícióját támadták Gázában.