Kushner, Netanjahu és O’Brian sajtótájékoztatója Jeruzsálemben

  
Jobbról balra: Jared Kushner Trump elnök veje és vezető tanácsadója, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Robert O’Brian amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó sajtótájékoztatója Jeruzsálemben 2020. augusztus 30. Fotó: Youtube képernyőfotó

ujkelet.live

Donald Trump amerikai elnök veje és vezető tanácsadója, Jared Kushner és Robert O’Brian nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap landolt Izraelben, hogy megbeszéléseket folytassanak a zsidó állam és az Egyesült Arab Emírségek közötti kapcsolatok normalizálására vonatkozó megállapodásról.

Az érkezést követően Jeruzsálembe utaztak, ahol megbeszélést folytattak Benjamin Netanjahu miniszerelnökkel, amit egy közös sajtótájékozató követett.

„Eljön a nap, és nincs is olyan messze, amikor azt kérdezzük majd, hogy lehetett volna ez másként” Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között, mondta Netanjahu. „A ma áttörései a holnap normáivá válnak. Ez kikövezi hozzá az utat”.

A miniszterelnök a palesztinokkal kapcsolatban megjegyezte, „A palesztinoknak túl sokáig volt vétójuk az Izrael és az arab világ közötti békére. Ha rájuk kell várnunk, akkor örökké várni fogunk. Nos, már nem kell.”

„Készen állunk arra is, hogy ápoljuk a béke mezőit, és elhozzuk gyümölcseit népünk és a világ számára,” jelentette ki Netanjahu és felidézte a Csádban, Szudánban, Ománban tett legutóbbi látogatásait, mondván, „ezek csak a nyilvános látogatások”.

Jelenleg „még több” titkos tárgyalás zajlik a mérsékelt arab államokkal további békemegállapodásokról. „Vannak mások is a sorban.”

O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti megállapodást az elmúlt negyed század legjelentősebb lépésének nevezte.

„Az Ábrahám-egyezmény 25 év legjelentősebb lépése a közel-keleti béke felé. Az Egyesült Arab Emírségek az első nagy arab állam, mely elismeri Izraelt Jordánia után, melyre 1994-ben került sor.”

A tisztviselő a megállapodás vallási aspektusa kapcsán megjegyezte, hogy azok a muszlimok, akik imádkozni szeretnének a Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetben, Abu Dzabiból Tel Avivba repülve erre lehetőséget kapnak.

„Ma egy új korszak kezdődik. Holnap egy El Al géppel a Ben Gurionról indulva az Abu Dzabi nemzetközi repülőterén fogunk landolni. Ez lesz az első kereskedelmi járat az új partner nemzetek között.”

Kushner nyilatkozatában emlékeztetett, hogy Trump elnök előtt az Egyesült Államok kapcsolata Izraellel több évtizede nem tapasztalt mélyponton volt.

„Amikor Trump elnök hivatalba lépett, minden nagyon gyorsan változni kezdett” mondta Kushner, hozzátéve, hogy az elnök „készített egy forgatókönyvet az új Közel-Keletre, erősen kiállt Amerika barátai mellett … megfordította 20 év kedvezőtlen következményeit a Közel-Keleten”.

„Ma egy történelmi béke áttörést ünneplünk, és ehhez egy hosszú és kanyargós út vezetett… Ez egy olyan eredmény, amely nem fordul elő gyakran, és nem történik meg könnyen.”

Kushnerék csapatához a Fehér Ház különleges megbízottja, Avi Berkowitz valamint Brian Hook az USA iráni különmegbízottja is csatlakozott.

Az amerikai delegáció találkozni fog Beni Gantz védelmi miniszterrel és rotácisó miniszterelnökkel, Gabi Askenázi külügyminiszterrel és Reuven Rivlin elnökkel.

Az El Al 971-es járata – az Egyesült Arab Emírségek nemzetközi hívószáma -, egy Boeing 737-es, hétfőn 10 órakor száll fel a tel avivi Ben Gurion repülőtérről és a szaúdi légterén keresztül Abu Dzabiba repül.

Az izraeli delegációt Meir Ben-Sabbat nemzetbiztonsági tanácsadó fogja vezetni.

 

Az El Al a gépet a béke szó angol, arab és héber megfelelőjével látta el.

Az izraeli védelmi és hírszerzési tisztviselők alkotta delegáció azonban csak a következő két hétben látogat az Emírségekbe, a Walla riporterének nyilatkozó izraeli források szerint.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti titkos biztonsági kapcsolatok 25 éves múltra vezethetők vissza. A Trump-kormány pedig létrehozott egy háromoldalú biztonsági kapcsolatot az USA, Izrael és az Emírségek között. Az izraeli és az emirsége tisztviselőinek reményei szerint a biztonsági párbeszéd kiszélesedik a jövőben a normalizációs megállapodás eredményeként.

Az izraeli biztonsági delegációt a Védelmi Minisztérium főigazgatója, Amir Eshel vezérőrnagy fogja vezetni. A küldöttség a Moszad kémszolgálat, a Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálat, az Izraeli Védelmi Erők és más ügynökségek képviselőiből fog állni.

Eshel és a többi védelmi tisztviselő eredetileg tagja volt a hétfőn Abu Dzabiba tartó történelmi járat utasainak.

A Walla riporterének nyilatkozó izraeli tisztviselők szerint az Emírségek és az Egyesült Államok úgy döntöttek, hogy szétválasztják a gazdasági és polgári témájú tárgyalásokat a biztonsági és hírszerzésitől, amikre inkább szeptember első felére kerítenek sort.

„Az országok közötti egyeztetés után született a döntés, hogy az izraeli küldöttség, amely hétfőn utazik az Egyesült Arab Emírségekbe, csak polgári kérdésekkel fog foglalkozni. Más kérdéseket, beleértve a biztonságot és a védelmet, egy későbbi szakaszban tárgyaljuk” nyilatkozta a Védelmi Minisztérium.