Az ittasan balesetet okozó testvérén akart segíteni, most szembesült a következményekkel

 

 

 

A Tiszaújvárosi Járásbíróság előkészítő ülésen ítéletet hozott egy 32 éves érdi férfi ügyében, akivel szemben a Tiszaújvárosi Járási Ügyészség idén februárban emelt vádat hamis vád bűntette és más bűncselekmények miatt.

 

A férfi 2019. október 12-én este családi rendezvényen vett Sajószögeden, mikor a húga sírva hívta fel telefonon és a segítségét kérte. A nő elmondta, hogy ittas állapotban vezette az autóját és anyagi káros közlekedési balesetet okozott, a fenti község egyik utcájában a járművel kidöntött egy közúti jelzőtáblát. A férfi azonnal testvére segítségére sietett, majd a baleset helyszínén eldöntötte, hogy az autót elviszi onnan és egy másik utcában elrejti azért, hogy a húga ellen ittas járművezetés miatt indítható büntetőeljárást meghiúsítsa. A férfi annak ellenére, hogy a történteket megelőzően szeszes italt fogyasztott és vezetői engedéllyel nem rendelkezett, az autóval elindult. Röviddel ezután a rendőrök megállították, igazoltatták és az alkoholszonda alkalmazását követően előállították.

 

A férfi – mivel büntetett előéletű és körözés hatálya alatt állt – a rendőri intézkedés során személyes iratok hiányában mindvégig a bátyja nevét és személyi adatait közölte. Ennek következtében az intézkedés során készült közokiratokba valótlan adatok kerültek és a rendőrök a férfi bátyjával szemben kezdeményeztek szabálysértési valamint büntetőeljárást, aki a történtek idején igazoltan külföldön tartózkodott.

 

A férfi húgával szemben külön büntetőeljárás indult.

 

A vádlott a bíróság előkészítő ülésén a terhére rótt bűncselekmények elkövetését beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a váddal egyezően a férfit bűnösnek mondta ki hamis vád és közokirat- hamisítás bűntettében valamint bűnpártolás és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségében és halmazati büntetésként 2 év börtönbüntetésre,2 év közügyektől eltiltásra és 1 év járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vették, így az kihirdetését követően jogerőre emelkedett.