Ánizsszagú fagomba  – észre se vettem – állítólag ehető és finom- sokáig kell főzni- ideje lenne megkóstolni-egyelőre még csak ott tartok, hogy előkóstolókat keresek

Megismétlödött a hétköznapi csoda. Most éppen egy másik kedves szomszéd vette észre, hiszen számunkra ez természetes. A házunk előtti fa újra fagombát termett.  Állítólag ehető Azt vettem észre , hogy valaki fotózza a házunk előtti fát.

Az idei termésünk
Báraké a finom falat

Egy hozzáértő hölgy elárulta , a képeken látható gomba amely az előttünk álló fén terebélyesedett ki valójában ehet. Kicsit rágós, gumiszerű, de nem mérgező és csodálatos íze zamata lehet a levesekben és a pörköltökben.  Megmondom az igazat , nem fogom kipróbálni.

(Lentinellus cochleatus)
Az ánizsszagú fagomba hazánkban is előforduló, élősködő gomba. Általában elhalt fákon, gyökereken és lehullott korhadt égakon terem, de egészséges fatörzseken is előfordulhat.

Előfordulása

Európában általános elterjedésű faj, a tengerparti régióktól az alpesi völgyeik megtalálható. Hazánkban nem gyakori faj. Lombos fák törzsén vagy tuskóján ősszel nő. Gyakran korhasztja a talajfelszínhez közel fekvő elhalt, vastagabb fagyökereket és ha ezeken kezd teremni, úgy tűnik mintha népes csoportja nem is a fán, hanem a talajon ülne.

Megjelenése

Kalapja

2,5-7 (9) cm széles, tölcsér formájú, gyakran féloldalas, szabálytalanul lebenyes és hajlott. Színe többé-kevésbé fakóbarna, vörösesbarna vagy világos bőrsárga. A sűrűnálló lemezek a tönkre mélyen lefutók, keskenyek, és az élük fűrészesen cakkozottt. Először fehérek, később halvány hússzínűek.
A bordás-ráncos tönkje 3-9 cm hosszú és kb. 0,5-1,5 cm vastag, lefelé elvékonyodó. Egy tőből rendszerint több termőtest fejlődik ki, csoportos növésű. A felülete többnyire kalapszínű, az alsó része sötétebb vörösbarna.

Húsa

vékony, fehéres vagy halványvöröses, bőrszerű, szívós, intenzív ánizsszagú, enyhe ízű.

Spórapora

fehér.

Felhasználhatósága

Ehető gomba, de nagyon szívós húsú. Fűszerként is alkalmazható szárítás és őrlés után.

Összetéveszthetősége

Néhány mikológus a Lentinellus cochleatus var. inolens változatot is megkülönbözteti. Ennek nincs ánizsszaga, Európa egyes részein ismert, így FranciaországbanCsehországbanSzlovákiában és Németországban. A köldökös fagomba (L. Omphalodes) többnyire a földben levő fadarabokon, különösen égeren terem. Az (L. Vulpinus) is csoportos, többnyire nagyobb, de rövidebb tönkű, és nem ánizsszagú. Lombosfa- és fenyőtuskókon nő.

Megjegyzés

Lentinellus nemzetséget 9 faj képviseli Európában. Szívós, excentrikus vagy oldaltálló, gyakran tönk nélküli termőtest, fűrészes lemezélek jellemzik. Fán vagy famaradványokon teremnek. Mérgező fajokat nem ismerünk!

cochleatus jelentése csiga vagy fül formájú.