Mennyit ihassunk, ha vezetünk – érdemes e a zéró tolarenciához ragaszkodni – meg tudunk e állni az első pohár után

 

Az MTI beszámolója szerint a villányi Vörösbor Napok péntek esti megnyitóján Nagy István agrárminiszter azt találta mondani,

“utalva a gépjárművezetéssel kapcsolatos jelenlegi alkoholfogyasztási szabályokra, hogy szeretnének társadalmi vitát, párbeszédet indítani a jövőben a zéró tolerancia esetleges fellazítása kapcsán.”

Nos, mielőtt kivilágosodna a glória fejem körül, bevallom, van egy szabály, amit mindig is betartok ha volánhoz ülök. Igaz nem sok ilyen van, de ez számomra a 11. parancsolat. Egy kortyot se iszok. Alkoholt. Bécsben vendéglátóim egy laza fröccsöt vagy egy korsó sört mindig megengednek maguknak, ha a Grinzigben vacsorázunk. A hideg kiráz amikor látom, hogy milyen kéjesen képesek letörölni a finom folyékony kenyér habját a szájukról. Igen, a sogóréknál – tudomásom szerint nincs zéró tolerancia. Van egy minimális véralkohol szint amely engedélyezett a vezetéskor. Miniszter úr most nem azt mondta, hogy ez lesz nálunk is, hanem csak arra célzott, érdemes erről társadalmi vitát kezdeményezni.

Ha a Miniszter úr  ezt mondta akkor hamarosan lesz is egy miniszteri biztos,  aki ezt levezényli. Jómagam bármennyire szembe megyek most a sztrádán, nem engednék a zéró tolarenciából. S ennek az oka nem más mint, hogy a mi nációnk sajnos nem lenne képes az első pohárnál megállni. Ha az első jólesett a harmadikban se csalódnánk, s innentől elvesztenénk a véralkohol százalékszámítás fonalát. Az ehhez szükséges fegyelmezettség, társadalmi felelősség nálunk nem elég erős még. Csúnya lehet ilyet mondani, de nekem ez a szerény véleményem.

A történetem elég szakállas.  Valamikor a munkásőrök és a rendőrök is a pisztolyaikat hazavihették, maguknál tarthatták.  Manapság szolgálat után el kell zárni. Mivel sok volt a felesleges vérontás. Izraelben és Svájcban a tartalékosok otthon tarthatják az automata fegyvereiket is, nemcsak az uniformisukat. Ott is megesik, hogy ellopják tőlük vagy elsűl valamilyen nem kivánatos írányba, de minimális, elenyésző a hibaszázalék.

Nálunk a az amerikaihoz hasonló fegyvertartási szabályokról is lehetne vitát kezdeményezni. Mit is mondanék, itthon a zéró tolarencia a legideálisabb. Még miniszteri biztosként is ezt sújkolnám….