Skip to content

Sábát Sálom – elhunyt “A Grúz”, 64 éves volt – sok izraeli az életét köszönheti neki

Sábát Sálom – elhunyt “A Grúz”, 64 éves volt – sok izraeli az életét köszönheti neki
gyászhír

ujkelet.live

Jitzhák Ilán, a Sin Bét (Sabak) volt igazgatóhelyettese, akinek nevéhez többszáz terrorelhárítási művelet fűződik 64 éves korában elhunyt.

Ilán három évtizedes biztonsági szolgálatnál eltöltött karrierje során, a második Intifáda idején (2000-2003) a ciszjordániai részleg vezetőjeként felügyelte a palesztin öngyilkos merényletek elhárítását, “sok izraeli az életével tartozik neki anélkül, hogy tudna róla” – emlékezett vissza kollégájára Nadav Argaman, a Sin Bét jelenlegi vezetője.

Továbbá: “Jitzhák Ilán a szolgálat egyik alappillére volt. Kiváló nyomozó és a legmagasabb szinten képzett hírszerző ügynök. Az évek során többszáz hírszerzési műveletet és kihallgatást irányított, amelyek sok ember életét mentették meg”

A 17 évesen Grúziából alijázó Ilan 1982-ben már a belbiztonsági szolgálat kötelékeiben dolgozott a szovjet kémelhárítással foglalkozó csoportban. “A Grúz” álnéven ismertté vált magasan képzett vallatóból, különböző divíziók élén szolgálva, állítólag nevéhez fűződik számos palesztin vezető terrorista likvidálásának megszervezése.

2010-ben nevezték ki az ügynökség vezető helyettesének majd egy évvel később jó eséllyel indult az igazgatói pozícióra, de politikai okok miatt végül alulmaradt Jorám Cohennel szemben.

A biztonsági szolgálattól való visszavonulása után Mose Bogi Jáálon hívására a Kék-Fehér frakció tagjaként indult a választásokon (2019), a pártlistán számára biztosított 39. hely azonban nem volt elég a bejutáshoz.

Beni Gantz (Kék-fehér) védelmi miniszter pénteken úgy méltatta, mint “az egyik legjobb ember, akit ismertem”.


Szántó István


Related article

Hiteldilemmában a magyar családok

Ugyanakkora összegű kölcsönnél 16 százalékos különbség is lehet a havi törlesztőrészletekben attól függően, hogy milyen típusú lakáshitelt vesz fel az ügyfél: állami kamattámogatásút,...

0 Comment

A SEGÍTŐKÉSZ RENDŐR HÁZHOZ MENT

     2022. 01. 25., k – 13:57 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja Dédestapolcsányban egy idős néni házának a bejárati ajtaját...

0 Comment

Gitárral a kemoterápiára

Mit tehet egy daganatos beteg a műtéten és kemoterápián túl, hogy felépülhessen a rákból? Az onkológián kemoterápia közben önmagát és másokat is gitárjátékával...

0 Comment