A COVID vírus ráébresztett bennünket arra, hogy akár az életünk múlhat azon, hogy vajon egészéges- e az érrendszerünk vagy sem?

Mégis mit jelent az, hogy egészséges érrendszer, és egyáltalán honnan tudhatjuk meg, hogy vajon milyen állapotban van az érrendszerünk?

Jó hír, hogy az érrendszerünk egészségét egy fájdalommentes Arteriograph- os  vizsgálat keretében megismerhetjük. Az érrendszeren belül is a legnagyobb hangsúlyt kap a centrális paraméterek  azaz az aorta állapotának feltérképezése, mivel a szív- és érrendszeri történések elsősorban az  aorta , a szív koszorúerek és a hasi aorta nem megfelelő állapota  miatt következnek be.

Mit tudhatunk meg a vizsgálat eredményeként? Elsősorban azt, hogy az érrendszerünkben  milyen folyamatok zajlódnak pl.: az endothel funkció  még kielégítő- e vagy elindult az érrendszerünk rugalmasságának csökkenése, termelődik- e még elegendő NO az érbelhártyában, amely az ereink rugalmasságát határozza meg, de azt is megtudhatjuk, hogy atherosclerozis (érelmeszesedés)  már kimutatható-e érrendszerünkben. Miért tanácsos az érrendszerünk működésének megismerése?

Mert csak így tudunk esélyt adni magunknak arra, hogy időben változtatni tudjunk eddigi életmódunkon és esélyt tudjunk magunknak adni egy hosszú, egészséges és tartalmas életre.