Miskolc valamennyi közterületén kötelező lesz a maszkviselés
Budapest, 2020. március 24. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Suparna Airlines Kínából érkezett repülõgépének fedélzetén a Liszt Ferenc-repülõtéren 2020. március 24-én. A gép több mint 3 millió maszkot, 100 ezer koronavírus-tesztet és 86 lélegeztetõgépet hozott. MTI/Kovács Tamás

 

 

Szerda éjféltől Miskolc valamennyi közterületén kötelező lesz a szájat és orrot elfedő védőmaszk viselése – erről a legújabb kormányzati intézkedésekkel összhangban a miskolci operatív törzs szerda reggeli ülése után Veres Pál Miskolc MJV polgármestere döntött. Ennek megfelelően a város valamennyi utcáján és terén, kivétel nélkül maszkot kell viselni, csakúgy, mint a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben és a még nyitva tartó ügyfélszolgálatokon.

 

Miskolc városa a járványhelyzet ismeretében segítséget ajánlott a rendőrségnek a közterületeken érvényben lévő járványvédelmi intézkedések betartásának ellenőrzésében, az önkormányzati rendészet járőrautókkal, gyalogos járőrökkel és térfigyelő kamerákkal segíti majd a rendőrök munkáját.

 

A mentőszolgálatnak operátori munkakört ellátó önkormányzati dolgozókkal segítene Miskolc, ezzel együtt pedig az ITC székház mellett újabb tesztállomások kijelölésének érdekében is megkezdődött a munka. Miskolc több városrészében is tervezik ilyen tesztállomások kialakítását, hogy ezáltal fel lehessen gyorsítani a mintavétel folyamatát.

 

Fokozott odafigyeléssel zajlik a munka az önkormányzati fenntartású, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény által működtetett idősotthonokban, és a járványhelyzet alakulására tekintettel átmenetileg felfüggesztették valamennyi önkormányzati rendezvény megtartását Miskolcon.

 

Továbbra is üzemelnek viszont a piacok. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. által üzemeltetett Búza téri őstermelői piac, a Vasgyári piac és a Zsarnai piac is a megszokott nyitva tartás szerint várja a vásárlókat a kormány további intézkedéséig.

 

A Városgazda ugyanakkor felhívja a figyelmet a járványügyi óvintézkedések betartására, a piacok teljes területén kötelező ugyanis a szájmaszk használata, mind az árusok, mind a vásárlók részére, és be kell tartani az ajánlott 1,5 – 2 méteres védőtávolságot is.

 

A miskolci operatív törzs – amely a továbbiakban is minden héten ülésezik majd – szerda reggeli tanácskozásán elhangzott az is, hogy bár valamennyi miskolci óvodában rendelkezésre áll kellő mennyiségű és minőségű fertőtlenítő szer, azok a szülők, akik a járványhelyzet miatti félelmükben szeretnék otthon tartani gyermekeiket, az intézmények házirendjének megfelelően kérhetik ezt az óvodavezetőktől.